Liikkuva nuorisotila Rolleri rullaa Rovaniemen pikkukylillä

Aikuisten kanssa voi pelata pelejä tai keskustella vakavammistakin aiheista.

nuorisotyö
Nuoriso-ohjaaja Joni Goman pelaa kaatuvaa tornia meltauslaisten lasten kanssa
Nuoriso-ohjaaja Joni Goman lasten kanssa MeltauksessaAntti Mikkola / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunki järjestää taas kesätoimintaa pikkukylien lapsille ja nuorille. Kirjastobussin mukana liikkuu jo toista kesää nuorisotila Rolleri, joka tarjoaa yhdessäoloa ja ajanvietettä yhdeksässä kylässä Rovaniemellä.

Rolleri käy maanantaisin Meltauksessa ja Sinetässä, tiistaisin Rautiosaaressa ja Hirvaalla, keskiviikkoisin Vanttauskoskella ja Oikaraisessa, torstaisin Narkauksessa ja Kivitaipaleessa sekä perjantaisin Vikajärvellä.

Nuoriso-ohjaaja Joni Gomanin mukaan Rollerin perusajatus on tarjota loma-aikana toimintaa 10-20 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Rollerin mukana kulkee muun muassa iso valikoima erilaisia pelejä.

– Varsinkin me haluamme tuoda palveluita tänne pienemmille kylille, joissa meidän palvelut on muuten vaikeammin tavoitettavissa.

Apua myös opiskelupaikan hankintaan

Vähän vakavampaakin asiaa on tarjolla. Osan kesää Rollerin mukana kulkee myös Rovaniemen ohjaamon Kristiina Kallio, joka keskittyy yli 15-vuotiaisiin nuoriin ja tarjoaa heille apua työn ja opiskelupaikkojen etsintään.

Jos joku nuori on niin syvässä kesäkriisissä, että Rollerista ei löydy riittävästi apua, ohjataan hänet saamaan apua muualta.

– Ohjaamolla on tosi hyvä yhteistyöverkosto. Me ohjataan nuori tarvittaessa nuorten terveyspalveluihin, joka on samassa rakennuksessa kuin ohjaamokin. Sinne pääsee hyvinkin nopeasti, jos on semmoiselle tarve.

Juska heittää mölkkyä Meltauksen koulun pihalla
Juska heittää mölkkyä Meltauksen koulun pihallaAntti Mikkola / Yle

Meltauksessa oli paikalla tällä viikolla puolentusinaa lasta, muun muassa yhdeksänvuotiaat Juska ja Nella. Heidän mukaansa Meltauksessa ei ole kesäpäivinä paljoa tekemistä, kun Rolleri ei ole paikalla.

– No ei oikein mitään muuta kuin käytäisiin pelaamassa korista täällä, Juska sanoo.

– No jos se ei ole täällä, niin sitten leikin pikkuveljen kanssa pihalla, Nella jatkaa.