Valepoliisirikokset eivät ota loppuakseen – poliisi tutkii taas uusia tapauksia

Sisä-Suomen poliisi tutkii kahta törkeää petosta ja virkavallan anastusta.

Keski-Suomi
Poliisin varoitustarra.
Kampanjoista ja mediahuomiosta huolimatta pankkitunnuksia päätyy edelleen huijareille.Petri Lassheikki / Yle

Tutkittavat tapaukset ovat kesäkuulta. Pankkitunnukset on saatu haltuun esittäytymällä poliisiksi ja tileiltä on viety varoja.

– Jonkin aikaa oli suvantovaihetta, mutta nyt on taas uusia tapauksia. Ilmiö ei ole ohi ja edelleenkään oikea poliisi ei pankkitunnuksia kysy, sanoo rikosylikomisario Timo Hänninen.

Huijarit saattavat saada pankkitunnusten kalastelun myötä suuriakin rahasummia. Hännisen mukaan tekijät saadaan usein selville, mutta varoja ei aina saa takaisin.

– Joskus puhutaan koko elämän aikana tehdystä varallisuudesta, joka saattaa tällaisten tapausten kautta tulla menetetyksi.

Hänninen toteaa, että vaikka pankkitunnusten kalastelusta ja valepoliiseista on tiedotettu runsaasti, rikolliset onnistuvat edelleen käyttämään väärin ihmisten luottamusta viranomaisiin. Tekijöitä yhdistää usein perehtyneisyys petosrikollisuuteen.

– Miksi näitä tapauksia edelleen tulee on hyvä kysymys. Jos siihen joku osaisi vastata, niin ehkä saataisiin tehokkaammin myös näitä estettyä. Varmasti lähtökohtaisesti suomalaisiin viranomaisin, erityisesti poliisiin luotetaan. Tilanne pääsee myös yllättämään monet, kun kontaktia oikeaankaan poliisin ei ehkä ole koskaan ollut, kuvailee Hänninen.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä pidä luovuttaa kenellekään.

Jos tunnukset on kuitenkin esimerkiksi puhelimessa poliisina esiintyneelle antanut, on tili suljettava välittömästi ja otettava yhteys poliisiin.

– Ei kannata jäädä miettimään, että tulinko huijatuksi. Tällaisiakin tapauksia valitettavasti on, että mietitään asiaa päivä tai pari ja sitä kautta varmistuu yleensä, ettei varoja saada ollenkaan takaisin. Jokainen voi myös lähipiirissään varsinkin varttuneemman väen kanssa keskustella näistä ja etukäteen miettiä, miten pitää toimia, painottaa Hänninen.