1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omistajanvaihdos

Uusi maatalousyrittäjä aluksi harjoittelijaksi maatilalle – MTK selvittää kisällimallin soveltuvuutta maatilan omistajanvaihdoksissa

Pohjois-Savossa etsitään jo halukasta pilottimaatilaa.

omistajanvaihdos
Lehmä.
Petri Lassheikki / Yle

Maatilojen määrä vähenee jatkuvasti viljelijöiden eläköityessä. Pelkästään Pohjois-Savossa eläköityy vuosittain noin 80 viljelijää, mikä voi tulevaisuudessa näkyä myös tuotantomäärissä.

Pohjois-Savon MTK ja ProAgria selvittävät parhaillaan uusia omistajanvaihdosmalleja tilanteisiin, jolloin omasta perheestä ei löydy tilalle luontaista jatkajaa.

Yksi vaihtoehto voisi olla Share Milking -toimintamalli, joka on käytössä muun muassa Australiassa ja Tanskassa. Projektipäällikkö Anne-Mari Heikkisen mukaan kyseessä on tavallaan kisällimalli, jossa uusi yrittäjä tulee aluksi harjoittelijaksi tai työntekijäksi maatilalle.

– Uusi yrittäjä voi ryhtyä esimerkiksi omistamaan tilan eläimiä, mutta vanha omistaja omistaa edelleen rakennukset. Uusi yrittäjä ryhtyy sitten pikku hiljaa omistamaan tilaa, johon hänellä on lopulta täysi omistusoikeus.

Heikkisen mukaan sopivia kisällejä voisi löytyä maatalousoppilaitoksista ja nykyisten lomittajien joukosta.

Anne-Mari Heikkinen MTK
Projektipäällikkö Anne-Mari Heikkisen mielestä kisällimallin soveltuvuutta Suomeen kannattaa selvittää.Pekka Niiranen / Yle

Viljelijöitä rohkaistaan vuokraamaan tai myymään

Omistuksen vaiheittainen siirto ulkopuolelta tulevalle jatkajalle ei suju hetkessä, ja se vaatii molemmilta osapuolilta kärsivällisyyttä. Heikkinen uskoo, että kisällimalli keventäisi huomattavasti uuden yrittäjän omistajanvaihdosprosessia.

Entä miten tällainen malli soveltuisi Suomeen? Se on yksi niistä kysymyksistä, joihin vuoden loppuun kestävässä selvityksessä etsitään vastausta.

– Meillä on hyvin vahva omistamisen perinne. Ongelma ei kuitenkaan laukea sillä, että tilalle ei tehdä omistusjärjestelyjä, Heikkinen muistuttaa.

Kisällimallin lisäksi hankkeessa pohditaan myös tilan vuokraukseen ja myyntiin liittyviä uusia malleja. Selvitettävänä on niin ikään se, miten esimerkiksi kiinteistönvälittäjät voisivat ymmärtää paremmin maatalouden erityispiirteitä.

Anne-Mari Heikkisen mukaan kaikissa vaihtoehdoissa on olennaista tieto ja sen lisääminen.

– Hyvässä tuotantokunnossa olevia tiloja ei lähdetä ajamaan alas, vaan eläköityvät viljelijät rohkaistuvat myymään tai vuokraamaan tilansa perheen ulkopuoliselle jatkajalle.

Uudet omistajanvaihdosmallit -hanke etsii parhaillaan ennakkoluulotonta pohjoissavolaista pilottimaatilaa, jossa esimerkiksi kisällimallia olisi mahdollista kokeilla.

Lue seuraavaksi