Trump ja Putin saattavat tavata Helsingissä heinäkuussa

Yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan Helsinki on ehdolla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamispaikaksi. Tapaaminen saattaa toteutua jo heinäkuun puolivälissä.

Helsinki
Donald Trump ja Vladimir Putin.
Donald Trump ja Vladimir Putin.Mikhail Klimentyev / AFP

Yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoo, että Helsinkiä harkitaan tapaamispaikaksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvotteluille, jotka toteutuisivat lähiaikoina.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Presidentin kanslia twiittasi tiistai-iltana, että presidentti Niinistön mukaan Suomi on aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksia, jos niitä kysytään.

Politicon mukaan (siirryt toiseen palveluun) tapaaminen saattaa ajoittua heinäkuun puolen välin tienoille. Trump vierailee Brysselin Nato-huippukokouksessa 11.–12. heinäkuuta ja Isossa-Britanniassa 13. heinäkuuta.

Lehden mukaan Valkoinen talo on varannut matkan loppupuolelta kolme päivää aikaa jättäen tilaa mahdolliselle tapaamiselle Putinin kanssa.

Politicon tietojen mukaan Helsinki on tällä hetkellä pääehdokas Trumpin ja Putinin tapaamispaikaksi. Lopullista päätöstä ei ole kuitenkaan tehty. Vaihtoehtojen joukossa on Helsingin lisäksi ollut ainakin Itävallan Wien.

Päätöksen valmistelussa mukana ollut virkamies kertoo Politicolle, että tällä hetkellä "kaikki valmistautuvat siihen että paikka olisi Helsinki".

Pompeo pedannut tapaamista tällä viikolla

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi viikonloppuna, että Trump tapaisi Putinin todennäköisesti lähitulevaisuudessa.

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton on vierailulla Moskovassa tällä viikolla valmistelemassa tapaamista.

Bolton vieraili ennen Moskovaan matkustamistaan Lontoossa ja Roomassa tapaamassa läntisiä liittolaisiaan. Euroopan johtajat ovat olleet huolissaan mahdollisuudesta, että Trump tarjoaisi Venäjälle tapaamisen yhteydessä ei-tervetulleita myönnytyksiä.

Yhdysvaltalaiset ulkopolitiikan tuntijat ovat arvioineet, että Trumpin ja Putinin ennakoidun tapaamisen paikalla ei ole suurta merkitystä. Suomi sopisi kuitenkin paikaksi hyvin, sillä se ei todennäköisesti toisi tapaamiseen ylimääräistä diplomaattista ryppyä suuntaan tai toiseen.

– Suomen presidentti on hyvin järkevä ja hänellä on hyvät välit Yhdysvaltoihin ja Venäjään, sanoi poliittiseen tutkimukseen ja konsultointiin keskittyneen Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer Politicolle.

Mahdollinen tapaaminen ja sen ajankohta ovat herättäneet arvailuita (siirryt toiseen palveluun) myös siitä, että Trump osallistuisi Venäjällä järjestettävien jalkapallon MM-kisojen huipennukseen.

Helsingistä taas suurvaltadiplomatian näyttämö?

Viime vuonna presidentti Sauli Niinistö tarjoutui isännöimään Trumpin ja Putinin välistä tapaamista Suomessa järjestettävässä Arktisen neuvoston huippukokouksessa. Suomi aloitti Artktisen neuvoston puheenjohtajana toukokuussa 2017.

Helsinki on historiassa toiminut myös aikaisemmin suurvaltajohtajien tapaamisten estradina.

Vuonna 1975 Helsinki isännöi Etyk-huippukokousta, johon osallistui Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev.

Yhdysvaltain presidentti George Bush vanhempi ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov taas lämmittivät suurvaltojen välejä Helsingissä vuonna 1990.

Lähteet: Reuters