Sipilä esittelee sote- ja maakuntakiemurat eduskunnalle – pettynyt oppositio olisi halunnut luottamusäänestyksen

Oppositiossa on herännyt epäilyjä, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt rohkeutta testata luottamustaan.

sote-uudistus
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä vastasi toimittajien kysymyksiin keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä 26. kesäkuuta 2018.Seppo Samuli / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa tänään pääministerin ilmoituksen eduskunnalle sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon siirtymisestä.

Sipilä esittelee tuoreet käänteet iltapäivän täysistunnossa. Kansanedustajat voivat keskustella uudistuksesta ja sen aikataulusta, mutta hallituksen luottamuksesta ei äänestetä.

Sipilä vahvisti eilen, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella vuoden 2021 alkuun. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet uuden aikataulun. Hallitus on nyt asettanut tavoitteekseen, että sote-uudistukseen liittyvät lait saataisiin hyväksyttyä eduskunnassa marras-joulukuun aikana.

Sote-uudistuksen lykkääntyminen vuodella tarkoittaa, että myös maakuntavaalit siirtyvät. Hallituksen tavoitteena on, että ne järjestetään ensi toukokuussa.

Aiemmin hallitus olisi halunnut järjestää maakuntavaalit jo tämän vuoden syksyllä. Viime kädessä vaalien ajankohdasta päättää eduskunta.

Oppositio käärmeissään

Oppositiota harmittaa tänään järjestettävässä keskustelussa se, ettei se pääse samalla äänestämään hallituksen luottamuksesta.

Sipilä piti vielä toissapäivänä mahdollisena, että hallitus voisi antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle. Se vaihtui yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä.

Oppositiossa heräsi epäilyjä, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt rohkeutta testata luottamustaan. Sipilä kuitenkin tähdensi eilen, että hänelle olisi sopinut myös tiedonanto, mutta ilmoitus on hallituspuolueiden mielestä nopeampi tapa saada hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä selkeä sitoumus.

Analyysi: Yllätys, yllätys – vaikka sotea on säädetty lähes 10 vuotta vuotta, uudistus ei ole menossa romukoppaan