Hyppää sisältöön

Koriste-esinevarkauksia hautausmailla – Nyt kannattaa tarkistaa läheisten haudat

Uudenmaan alueella on anastettu kymmeniä hautakiviin kiinnitettyjä metallisia koriste-esineitä ja taideteoksia.

Porvoossa ja Järvenpäässä on varasteltu koriste-esineitä haudoilta. Kuvan veistos ei liity tapauksiin. Kuva: Nella Nuora / Yle

"Mikään ei ole enää pyhää", hämmästellään Itä-Uudenmaan poliisin Facebook-päivityksen alla. Poliisi kertoo, että kesäkuun aikana hautausmailta on varastettu kymmeniä hautakivissä kiinni olleita koriste-esineitä ja taideteoksia.

Porvoon seurakuntayhtymä kertoi kesäkuun alussa, että valvontaa on lisätty Näsinmäen hautausmaalle pienoispatsaiden tai veistosten varkauksien takia. Hautausmaan työnjohtaja Taina Äikäs kertoo Yle Uutisille, että omaiset ovat olleet heihin yhteydessä 30:stä eri haudasta.

Haudoilta on kadonnut pääasiassa metallisia tai pronssisia enkeleitä ja eläinhahmoja.

– Tulee turvaton olo, kun kuka tahansa voi tulla tänne tekemään mitä tahansa, Äikäs sanoo.

Hänen mukaansa osa omaisista on ilmoittanut, ettei aio hankkia uutta koristetta varastetun tilalle, sillä he epäilevät, että sekin voidaan varastaa.

Järvenpään seurakunta kertoi eilen Twitterissä, että varkaita on vieraillut myös Järvenpään hautausmaalla.

Poliisi: Motiivi hämärän peitossa

Poliisille on tehty rikosilmoituksia Järvenpään ja Porvoon varkauksista. Poliisi tutkii tapauksia hautarauhan rikkomisena.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan osa hautausmailta viedyistä koriste-esineistä on ollut niin suuria ja painavia, että niiden poisviemiseen on tarvittu kaksi henkilöä.

Poliisin mukaan yleisimmät esineet ovat olleet eläinhahmoja ja enkeleitä, mutta joukossa on myös taideteoksia.

– Motiivi on kuitenkin täysin hämärän peitossa. Varastetut esineet ovat metallia. Se onkin ainoa yhdistävä tekijä, sanoo rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Malmbergin mukaan tekotavassa ei ole mitään erityisen poikkeavaa. Poliisi ei myöskään tiedä, ovatko tekijät samat.

Itä-Uudenmaan poliisi kehottaa tarkistamaan omaisten haudat ja tekemään rikosilmoituksen, jos hautakiveen on kajottu.

Varkauksia on ilmennyt myös muiden paikkakuntien hautausmailla. Muun muassa Hangon hautausmaalta on tänä kesänä kerrottu varkauksista. Svenska Ylen mukaan Hangossa varkauksien kohteina ovat olleet useimmiten kukat, mutta myös lyhdyt ovat kiinnostaneet varkaita.

.
.