Hyppää sisältöön

Sudanissa oikeus muutti parikymppisen naisen hirttotuomion

Nainen sai valituksen jälkeen viiden vuoden vankilatuomion miehensä taposta.

Sudanissa laki sallii naisille äänioikeuden mutta naimisiin voi joutua alaikäisenä eli 10 vuotta täytettyään. Kuvan sudanilainen nainen äänesti vuonna 2010. Kuva: Mike Nelson / EPA

Sudan on muuttanut 19-vuotiaan Noura Husseinin kuolemantuomion vankilatuomioksi, kertoi naisen asianajaja tiistaina.

Hussein oli tehnyt valituksen viime kuussa islamilaisessa oikeusistuimessa saamastaan kuolemantuomiosta. Hussein oli tuomittu hirtettäväksi miehensä murhasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilahtui tuomion muuttamisesta.

Aktivistit ja sosiaalisen median käyttäjät ovat kampanjoineet Husseinin puolesta muun muassa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) #JusticeForNoura -tunnuksella.

BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) tuomiota kommentoinut naisen äiti oli onnellinen tyttären eloonjäämisestä.

Husseinin mukaan hän oli vastustanut miestään, joka oli raiskannut hänet edellisenä päivänä. Hussein on kertonut, että tuolloin miehen värväämät sukulaiset olivat pitäneet häntä kiinni raiskauksen aikana. Nainen oli puukottanut miestään, kun tämä oli yrittänyt tekoa uudelleen.

Avioliitto oli solmittu, kun Hussein oli 16-vuotias. Mies oli vaimonsa serkku ja 16 vuotta tätä vanhempi. Husseinin mukaan hänet oli pakotettu avioliittoon, jota hän oli aluksi yrittänyt paeta.

Sudanilaisen naisten asiaa ajavan journalistin ja aktivistin mukaan lapsiavioliitot ja pakkoavioliitot ovat Sudanissa yleisiä. Al-Jazeeralle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa nainen kertoi, että laki ei pidä pakkoavioliittoja tai raiskausta avioliiton sisällä laittomana.

– Noura oli uhri ennen kuin hän teki rikoksen, sanoi Amal Habani uutiskanavalle.

Mielenosoitukset lapsiavioliittoja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet Sudanissa. Maassa jo 10 vuotta täyttäneet saavat mennä naimisiin.

.
.