Satojen suomalaisten eläkerahoja makaa yhä Ruotsissa – osa ei tiedä eikä osa välitä hakea rahojaan

Pohjoiskalotin rajaneuvonnassa arvioidaan, että ongelma koskee satoja Ruotsissa töitä tehneitä ihmisiä, jotka ovat palanneet takaisin Suomeen.

eläkerahastot
eläkeläisen kädet laskevat euroja
AOP

Suomalaisten eläkerahoja makaa ruotsalaiseen eläkejärjestelmään kuuluvilla tileillä. Eläketurvakeskus ja Kela selvittivät Ruotsin eläkeviranomaisen Pensionsmyndighetenin pyynnöstä muutama vuosi sitten, että Suomessa asui tuolloin vajaat parituhatta 65-vuotta täyttänyttä ihmistä, jotka eivät olleet hakeneet Ruotsista heille kuuluvaa eläkettä.

Eläketurvakeskuksen mukaan osa ihmisistä ei varmastikaan tiedä, että he olisivat oikeutettuja eläkkeeseen Ruotsista, mutta osa jättää sen hakematta tietoisesti.

EU-eläkeneuvojan Jan Pesosen mukaan syynä voi olla esimerkiksi se, että Ruotsista tuleva eläke saattaa vaikuttaa Suomesta saataviin muihin etuuksiin.

– Yhtenä syynä voivat olla myös puutteelliset osoitetiedot Ruotsissa, joten viranomaiset eivät saa eläkeoikeutettuun yhteyttä, sanoo Jan Pesonen.

Vaillinaiset osoitetiedot nostaa yhdeksi tekijäksi myös Pohjoiskalotin rajaneuvonnassa Torniossa työskentelevä koordinaattori Päivi Koivupalo. Hän auttaa pääasiassa tavallisia ihmisiä rajan ylittämiseen liittyvissä ongelmissa.

– Ilman muuta ihmisten kannattaisi nyt selvittää, tulevatko työperäiset eläkkeet oikein ja alkaa sitten tehdä salapoliisityötä tai ainakin muistella, missä työuraa tulikaan aikoinaan tehtyä ja olla sitten yhteydessä Ruotsin eläkeviranomaiseen, opastaa Päivi Koivupalo.

Eläkettä ei myönnetä automaattisesti, vaan se pitää hakea

Neuvoja voi kysyä Suomen Eläketurvakeskuksesta, joka myös välittää Suomessa asuvien henkilöiden eläkehakemukset käsiteltäviksi Ruotsiin. Ruotsin eläkettä ei kuitenkaan myönnetä automaattisesti, vaan sitä pitää hakea itse.

– Lisätiedustelut Ruotsin eläkeoikeudesta tulisi osoittaa suoraan Ruotsin eläkevirastoon, sillä Suomen viranomaisilla ei ole näitä tietoja käytössään, kertoo Jan Pesonen.

Eläkepäätöksen saaminen Ruotsista saattaa viedä kuukausia. EU-eläkeneuvoja Jan Pesonen kertoo, että Ruotsin eläkeviranomaisten ilmoituksen mukaan päätöksen saa 4-8 kuukaudessa.

Ruotsissa tehdystä työurasta maksettavan eläkkeen puuttuminen on noussut esille Norjan ja Ruotsin välisessä rajaneuvonnassa viime aikoina, mutta Suomessa yhteydenottoja ei ole vähän aikaan ollut.

Koordinaattori Päivi Koivupalo sanoo, että viimeksi häneltä on tiedusteltu Ruotsin takuueläkejärjestelmästä, johon saattaa olla tulossa muutoksia.