Kuluttajaprofessori: Amazon ei ajattele muuta kuin rahantekoa

Kuluttajatutkimuksen professori Mika Pantzar ei usko kuluttajakäyttäytymisen vähentävän verkkokaupan palautustuotteiden tuhlausta.

verkkokauppa
Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuslaitoksen professori Mika Pantzar.
Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuslaitoksen professori Mika Pantzar.Outi Kuitunen / Yle

Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuslaitoksen professori Mika Pantzar sanoo verkkokauppa Amazonin toimivan palautustuotteiden tuhoamisessa yrityksen perustana olevan toimintalogiikan mukaisesti.

Yle uutisoi eilen, että valtaosa Amazonin palautustuotteista menee suoraan jätepuristimeen. Suomalaiset verkkokaupat kertovat, että ne pyrkivät myymään edelleen myös käyttökelpoiset palautustuotteet.

Amazonin asiakkaille antama lupaus on kitkattomuus ja sen saavuttamiseen kuuluu, että materiaalia heitetään menemään.

Mika Pantzar

– Amazon toimii ihan erilaisella logiikalla kuin moni muu yritys. Amazon on valtavan iso koneisto, jota ohjaavat tietotekniset ratkaisut. Se optimoi dataa, rahaa, ihmisiä ja materiaalin liikettä, ja silloin jos näyttää siltä, että on halvempaa heittää materiaali menemään kuin myydä sitä, niin silloin sitä heitetään, sanoo Ylen Ykkösaamun haastattelema Pantzar.

Pantzarin mukaan Amazonin kasvu ja menestys perustuvat nimenomaan materiaalivirtojen optimointiin. Pantzar uskoo, että käyttökelpoisen tavaran hävittämisestä noussut kohu ja toisaalta sääntely panevat esimerkiksi suomalaisyritykset miettimään kannattaako samalle linjalle lähteä.

Lähikuva Amazonin varastosta Saksassa
AOP

"Palautusoikeuden rajoittaminen ei ole ratkaisu"

Kaupan liiton ehdottamaa verkkokaupan palautusoikeuden rajoittamista Pantzar ei pidä realistisena. Ei myöskään sitä, että kuluttajien käyttäytyminen vähentäisi palautustuotteiden tuhlausta.

– Koko sähköinen kaupankäynti perustuu kokeilu- ja palautusmahdollisuuteen. Epäilen, että tämä ei tule olemaan se ratkaisu. Kuluttajia kiinnostaa, että kaupankäynti on helppoa. Amazonin asiakkaille antama lupaus on kitkattomuus ja sen saavuttamiseen kuuluu, että sitä materiaalia heitetään menemään, Pantzar perustelee.

Amazonin toimintaperiaatteen muuttumiseen Pantzar ei pane toivoa.

– Pelkään pahoin, että Amazonin toimintatapa jatkuu tällaisena niin kauan kuin se firma toimii, koska se on suuri kone eikä kone ajattele mitään muuta kuin rahantekoa, Pantzar summaa.