Hyppää sisältöön

Jymy-yllätys mediamaailmasta: Sanoma ostaa enemmistön STT:stä

Sanoma on jo ollut STT:n suurin omistaja 33 prosentin osuudella. Jatkossa Sanoma omistaa 75,4 prosenttia STT:stä.

Suomen Tietotoimiston (STT) toimitus Helsingissä 29. toukokuuta 2018. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sanoma Media Finland ostaa enemmistön Suomen Tietotoimiston osakkeista. Alma Media ja TS-yhtymä kertovat tiedotteessa myyneensä osuutensa STT:stä Sanomalle. Sanoman tiedotteen mukaan kaupan tavoitteena on yksinkertaistaa yhtiön omistuspohja.

Sanoman omistusosuus STT:stä on jatkossa 75,4 prosenttia.

– Uskomme aidosti että kotimaiselle perusuutistoimistolle on tarvetta ja kysyntää. Käymme kesän ja alkusyksyn aikana kattavasti läpi asiakkaiden tarpeet ja pyrimme niiden pohjalta rakentamaan kestävän pohjan liiketoiminnalle, kommentoi Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta tiedotteessa.

Alma Media ja TS-yhtymä pysyvät ainakin toistaiseksi STT:n asiakkaina, ja myös aiemmin STT:n käytöstä luopunut Helsingin Sanomat palaa uutistoimiston asiakkaaksi. Yle palasi STT:n asiakkaaksi keväällä 2017.

Keskisuomalaisella jatkossa toiseksi suurin osuus

Muun muassa Helsingin Sanomia kustantava Sanoma oli jo aiemmin STT:n suurin omistaja 33 prosentin osuudella. Seuraavaksi suurimmat omistajat olivat nyt osuutensa myyneet muun muassa Kauppalehteä kustantava Alma Media, 20,6 prosenttia, sekä Turun Sanomat omistava TS-Yhtymä, 18 prosenttia.

Jatkossa toiseksi suurimman osuuden STT:stä omistaa Keskisuomalainen, 6 prosenttia. Yleisradio omistaa STT:stä 1,7 prosenttia.

Muut yksiköt kannattavia

STT:n uutispalvelun haastava tilanne on ollut media-alan keskusteluissa esillä jo pitkään. Valtion lisätalousarviossa STT:lle myönnettiin toukokuussa kertaluonteinen, tämän vuoden toiminnan turvaamiseen tarkoitettu 1,5 miljoonan euron muutoskauden tuki. Tuen ehtona on, että omistajat laativat suunnitelman yhtiön talouden vakauttamisesta.

Uutispalvelua lukuun ottamatta STT:n muut yksiköt Lehtikuva ja Viestintäpalvelut ovat jo sellaisenaan kannattavaa liiketoimintaa.

.
.