Kohtaavatko Trump ja Putin Helsingissä? – Tätä se tarkoittaisi järjestäjämaalle

Suurvaltojen johtajien tapaaminen olisi Helsingille näkyvyyden kannalta jättipotti.

huippukokoukset
Donald J. Trump ja Vladimir Putin.
Kysymys on kaikkien huulilla: Tapaavatko kaksi maailman mahtijohtajaa Helsingissä?Mikhail Klimentyev / EPA

Yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi eilen, että Helsinkiä harkitaan tapaamispaikaksi Trumpin ja Putinin neuvotteluille. Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdollinen tapaaminen heinäkuussa toisi Suomelle ja Helsingille positiivista näkyvyyttä.

Miksi Suomi kiinnostaa ja mitä Helsinki huipputapaamisesta hyötyisi?

– Suomi koetaan neutraaliksi ja turvalliseksi maaksi, jossa osataan järjestää suuria kansainvälisiä tapaamisia. Tämän vuoksi Helsinki kiinnostaa, sanoo Vappu Mänty. Mänty työskentelee myynnin ja markkinoinnin johtajana Helsinki Marketingilla.

Helsingillä on pitkät perinteet merkittävien tapahtumien ja kohtaamisten järjestäjänä. Edellisen kerran täällä nähtiin suuri valtion päämiesten tapaaminen vuonna 2006. Tuolloin Suomessa järjestettiin maan toisella EU-puheenjohtajakaudella yhteensä 136 tapaamista ja kokousta Merkittävimmät tapahtumat olivat Lahdessa järjestetty Eurooppa-neuvoston kokous sekä Helsingissä järjestetty ASEM Summit, jossa tapasi 38:n maan valtion päämiehet.

– Poliittisissa tapaamisissa on aivan oma kokousprotokollansa ja tietenkin massiiviset turvajärjestelyt. Ja se tempo – kaikki tapahtuu hirveän viime tipassa ja paljon asioita muuttuu. Mukana on myös valtavat delegaatiot, vaikka lopulta tapaamisessa kohtaa kaksi valtion päämiestä.

Helsinki olisi hetken huomion keskipisteenä

Helsingissä tehdään koko ajan urakalla töitä, jotta kaupunki olisi maailmalla entistä tunnetumpi. Siinä mielessä Trumpin ja Putinin tapaaminen pääkaupungissamme olisi jättipotti.

Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto sanoo, että tapaaminen houkuttelisi paikalle valtavasti kansainvälistä mediaa. Satoja, jopa tuhansia toimittajia.

– Helsinki olisi hetken todella ison kiinnostuksen kohteena. Massiivisen kansainvälisen median huomiopiikin seurauksena Helsinki olisi entistä tunnetumpi. Toimittajien kautta näyttäisimme myös sen, että täällä asiat toimivat.

Helsinki Marketingin myynnin ja markkinoinnin johtaja Vappu Mänty muistuttaa, että etenkin Yhdysvallat on Helsingille vaikea markkina-alue.

– Euroopasta puhuttaessa Suomi ja Helsinki eivät ole Yhdysvalloissa tunnetuimmassa päässä, Mänty sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvalloissa ei tiedetä, millainen valtio Suomi on.

– Suomen kuva pohjoismaisena hyvinvointivaltiona on viime aikoina saanut Yhdysvalloissa ilahduttavasti näkyvyyttä, mutta paljon on vielä tekemistä. Siinäkin mielessä piskuinen Suomi ja kaksi suurvaltaa olisi hyvä kontrasti.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on samoilla linjoilla: tämän kaliiperin huippukokous herättää valtavasti maailmanlaajuista huomiota.

– Kokous olisi kunnianosoitus Helsingin kyvylle organisoida ja järjestää tämänkaltaisia isoja kokouksia. Se olisi osoitus myös siitä, että Helsinki on turvallinen paikka.

Turvallisuudesta vastaisi Helsingin poliisi

Jos huipputapaaminen järjestettäisiin Helsingissä, sen turvallisuudesta huolehtiminen jäisi Helsingin poliisille. Ylikomisario Seppo Kujalan mukaan poliisi huolehtisi muun muassa kokouspaikan ja majoituspaikkojen turvallisuudesta sekä liikennejärjestelyistä.

Kuinka hyvät valmiudet Helsingin poliisilla on hoitaa turvallisuusjärjestelyt nopealla aikataululla?

– Lähdemme siitä, että hoidamme tapaamisen. Jos päätös tapaamisen järjestämisestä tehdään, olemme hälytysorganisaatio, Kujala sanoo.

Tapaamispaikka selviää torstaina

Moskovassa vieraileva Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton on sopinut Kremlin edustajien kanssa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisesta. Aika ja paikka kerrotaan torstaina.

Lue lisää:

Trump ja Putin saattavat tavata Helsingissä heinäkuussa

Asiantuntija: Putinin ja Trumpin tapaaminen Suomessa tekisi Helsingistä hetkeksi maailman keskipisteen

Toimittajalta: Miksi Suomen ei kannattaisi toivoa Trumpin ja Putinin huippukokousta

Trumpin ja Putinin tapaamispaikka ja aika kerrotaan torstaina

(Juttua päivitetty 27.6. klo 18.06: lisätty tieto, että tapaamispaikka ilmoitetaan torstaina)