Yhdysvallat vahvisti Trumpin ja Putinin tapaamisen – toiveissa välien kohentaminen

Kreml ja Valkoinen talo ovat kertoneet Trumpin ja Putinin tapaavan lähiaikoina, mutta paikkaa tai aikaa ei ole vielä julkistettu.

John R. Bolton
Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton tapasi Moskovassa Venäjän johtoa.
Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton tapasi Moskovassa keskiviikkona Venäjän johtoa.Sergei Chirikov / Epa

Moskovassa vierailevan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajan John Boltonin mukaan Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen on tärkeää huolimatta Yhdysvaltojen ja Venäjän erimielisyyksistä.

Boltonin mukaan Trump ja Putin uskovat kahdenvälisen tapaamisen voivan parantaa maiden suhteita.

Bolton on vierailulla Moskovassa pohjustamassa Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien tapaamista.

Bolton sanoi tiedotustilaisuudessa tavattuaan Venäjän johtoa, että hän ei pidä epätavallisena sitä, että Trump ja Putin ovat päättäneet tavata. Hän mainitsi useiden Euroopan maiden, mukaan lukien Suomen, olleen viime aikoina kahdenvälisissä tapaamisissa Putinin kanssa.

Bolton sanoi, että Trumpilla ja Putinilla on paljon aiheita keskusteltavanaan. Hän uskoo, että tapaamisessa käsitellään myös Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Hän sanoi myös, että Yhdysvallat kannattaa Venäjän vastaisten pakotteiden pysymistä voimassa.

Tiistaina kerrottiin, että johtajien tapaamispaikaksi harkitaan Helsinkiä. Päätöksen valmistelussa mukana ollut virkamies oli kertonut Politicolle, että tällä hetkellä "kaikki valmistautuvat siihen että paikka olisi Helsinki".

Tapaamispaikasta ja -ajasta kerrotaan torstaina.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin avustaja Juri Ushkov kertoi Reutersille keskiviikkona, että tapaamispaikka on "molemmille osapuolille mieluisassa" kolmannessa maassa.

Kremlin mukaan tapaaminen vaatii vielä viikkojen valmistelun.

Ushakov sekä Bolton kertoivat molemmat, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapaavat toisensa todennäköisesti ennen Trumpin ja Putinin neuvotteluita.

Lähteet: Reuters, Tass