1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ykköserotuomari puolustaa kohua herättänyttä jalkapallon videotarkistusta: Liian aikaista arvioida, mutta idea on hyvä

Fifan ykköskategoriaan kuuluva Mattias Gestranius uskoo, että jalkapalloon tulleet videotuomarit antavat turvaa kentällä toimivalle tuomaristolle.

jalkapallo
VAR.
AOP

ParainenVenäjällä pelattavassa jalkapallon MM-turnauksessa on nähty paljon hienoja maaleja ja näyttäviä harhautuksia. Silti suurimmaksi puheenaiheeksi ovat nousseet ensi kertaa kisahistoriassa käytössä olevat videotuomarit.

Videotarkistus nousi jälleen pinnalle tiistaina Argentiinan ja Nigerian välisessä kohtaamisessa, kun ottelun erotuomari Cüneyt Cakir tarkisti videolta tilanteen, jossa pallo osui rangaistusalueella Argentiinan Marcos Rojon käteen.

Tarkistuksen jälkeen turkkilaiserotuomari ei tuominnut tilanteesta Nigerialle rangaistuspotkua, mikä sai afrikkalaiset raivon partaalle.

Sellaista matsia ei olekaan, että kaikki olisivat tyytyväisiä jokaiseen vihellykseen.

Mattias Gestranius

Maanantaina puolestaan Portugalin ja Iranin sekä Espanjan ja Marokon väliset ottelut olivat VAR-draamaa pullollaan aivan viime minuuteille asti.

Erotuomari Mattias Gestranius.
Mattias Gestranius tuomitsee muun muassa Eurooppa-liigan otteluita.Kalle Mäkelä / Yle

Suomen ykköserotuomari Mattias Gestranius antaa kohusta huolimatta synninpäästön VAR-teknologialle. Gestranius on Suomen ainoa erotuomari, joka kuuluu Fifan ilmoittamaan ykköskategoriaan.

– Vielä on liian aikaista arvioida teknologian sopivuutta jalkapalloon. Ideana se on kuitenkin hyvä, jotta saamme pelistä suurimmat virheet pois. On VAR hyvä meille erotuomareillekin, sillä kovassa ottelussa tehty moka voi tarkoittaa tuomarin uran loppua.

Virheet poikivat jopa tappouhkauksia

Erotuomarien tekemien virheiden seurauksista on lukuisia esimerkkejä.

Ranska eteni Irlannin kustannuksella vuoden 2010 MM-lopputurnaukseen jatkoaikamaalilla, joka syntyi ranskalaisen Thierry Henryn selvän käsivirheen seurauksena. Ottelun tuomitsi ruotsalainen Martin Hansson.

– Martinin ura huipulla olikin sitten siinä. Hän lopetti viheltämisen muutaman vuoden jälkeen, Mattias Gestranius toteaa.

Marcus Berg
Ruotsin hyökkääjä Marcus Berg kaatui kiistanalaisesti ottelussa Saksaa vastaan.EPA

Toinen ruotsalainen erotuomari, Anders Frisk, puolestaan päätti lopettaa uransa lukuisten tappouhkausten jälkeen vuonna 2009. Uhkaukset olivat seurausta Mestarien liigan ottelusta, jossa Frisk ajoi kentältä Chelsean hyökkääjän Didier Drogban. Johtoasemassa ollut Chelsea hävisi ottelun Barcelonalle maalein 2–1.

On VAR hyvä meille erotuomareillekin, sillä kovassa ottelussa tehty moka voi tarkoittaa tuomarin uran loppua.

Mattias Gestranius

– Toivottavasti näistä päästään eroon VAR-teknologian avulla. Sellaista matsia ei olekaan, että kaikki olisivat tyytyväisiä jokaiseen vihellykseen, Gestranius sanoo.

Spekulointi jatkuu VAR-teknologiasta huolimatta

Aivan kaikkeen ei edes VAR-teknologia taivu.

Saksan ja Ruotsin välisessä MM-ottelussa nähtiin tilanne, jossa Ruotsin hyökkääjä Marcus Berg kaatui läpiajossa Saksan rangaistusalueella.

Ruotsin joukkue oli varma, että tilanteesta seuraisi rangaistuspotku, mutta vihellystä ei koskaan kuulunut.

Erotuomari Mattias Gestranius.
Mattias Gestranius työskentelee myös Palloliiton erotuomarikehittäjänä.Kalle Mäkelä / Yle

Mattias Gestranius huomauttaa, etteivät videotuomaritkaan puutu jokaiseen tilanteeseen ottelun aikana.

– Kaikissa otteluissa tapahtuu tilanteita, jotka eivät ole täysin mustavalkoisia. Otteluista keskustellaan jatkossakin niin kauan kuin robotit eivät tee päätöksiä erotuomarin puolesta.

– Ja hyvä niin, sillä tässä lajissa on säilytettävä tietynlainen inhimillisyys. Muuten me tapamme jalkapallon.

Lue seuraavaksi