Kolme viikkoa kioskin pyörittämistä riitti opiskelijoille: "Yrittäjyys ei ole minun juttuni"

Lappeenrannassa ammattiin opiskelevat nuoret pääsivät oikeasti kokeilemaan, millaista on olla kesä oman alan yrittäjänä.

yrittäjyys
Tytti alastalo leipoo
Tytti Alastalo suorittaa kaksoistutkinnon. Leipomoalan yrittäjyys ei enää houkuttele kesän kokemuksen jälkeen.Yle

LappeenrantaAamupäivällä yhdentoista aikaan punaisessa kioskissa tuoksuu pulla. Leipuri-kondiittoriopiskelijat Jasmin Normi ja Tytti Alastalo pitävät kesän ajan kahvilaa Lappeenrannan Kanavansuulla.

Normi ja Alastalo ovat kokeilleet yrittäjyyttä nyt parisen viikkoa. Edessä on vielä kokonainen kuukausi, mutta johtopäätös tuntuu olevan molemmille opiskelijoille selvä: yrittäjyys ei ole heitä varten.

– Tämä on raskasta ja aikaa vievää. Ei millään tavalla helppoa. Kaikki pitää tehdä itse, suunnitella ja käydä kaupassa, kuvailee Jasmin Normi.

"Koko päivän kun seisoo omilla jaloilla, niin kyllä se on aika raskasta"

Pullan lisäksi Kanavansuun kioskin uunissa paistetaan aamuisin sämpylöitä, omenapiirakkaa ja valkosuklaapikkuleipiä. Pullan leipomiseen ei kumpikaan pian kolmannen vuoden opiskelija tarvitse reseptiä, vaan se hoituu ulkomuistista.

Tänä aamuna ensimmäiset pullat myydään suoraan uunista asiakkaan mukaan jo ennen kioskin varsinaista avautumista.

– Me tullaan yhdeksältä aamulla tänne ja kuuden aikaan päästään kotiin. Aamulla leivotaan ja illalla siivotaan, kertoo Jasmin Normi.

Yrittäjän täytyy antautua työlle satasella ja jaksaa vaan.

Tytti Alastalo ja Jasmin Normi

Opiskelijat huolehtivat itse kokonaan kahvilan pyörittämisestä. Koulu auttoi ja ohjeisti ainoastaan toiminnan aloittamisessa. Yrityksen talous on pysynyt joka viikko plussalla, mutta Jasmin Normi ja Tytti Alastalo ovat kokeneet yrittäjyyden raskaaksi.

– Koko päivän kun seisoo omilla jaloilla ja tekee ja nostelee, niin kyllä se on aika raskasta, vaikka ei uskoisi. Itse pääsee oikeasti tekemään kaiken. Kukaan ei sano mitä ja miten teet, kuvailee Tytti Alastalo.

Jasmin Normi voitelee pullia
Jasmin Normi uskoo, että kesästä kahvilayrittäjänä on tulevaisuudessa hyötyä töitä hakiessa.Yle

Yrittäjän täytyy jaksaa vaan

Saimaan Ammattiopisto Sampossa kolmatta vuottaan elokuussa aloittavat opiskelijat kokevat kesän yrittäjyyden kaikesta huolimatta hyödylliseksi. Opiskelijat uskovat, että kokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa työmarkkinoilla.

Kioskin kahvilatoiminnasta tulevat voitot lasketaan viikoittain ja rahat jaetaan kolmen opiskelijan kesken tasan. Jaettavan rahan määrä vaihtelee suuresti. Surkeimpina päivinä asiakkaita käy vain kaksi, vilkkaimpina toista sataa.

Opiskelijoiden kokemus yrittäjyydestä on ollut rankka, mutta he uskovat sen olevan vain esimakua yrittäjän todellisuudesta.

– Tämä on vielä pientä, mitä se oikeasti olisi. Ei ole minun juttu, tietää Jasmin Normi.

Yrittäjän ominaisuuksiksi he listaavat muun muassa oma-aloitteisuuden ja loputtoman jaksamisen.

– Yrittäjän täytyy antautua työlle satasella ja jaksaa vaan, kahvilan pitäjät muotoilevat yhdessä.

Kanavansuun kioski
Lappeenrannan kaupunki maksaa kioskin vuokran kesän ajalta.

Opiskelua todellisessa ympäristössä

Saimaan Ammattiopisto Sampon PopUp Factory tarkoittaa sitä, että kesän aikana eri alojen opiskelijat suorittavat opintojaan koulun ulkopuolella myymällä palveluitaan. Kolmen leipuri-kondiittorin lisäksi esimerkiksi ompelijaopiskelijoilla on tänä kesänä yritys kauppakeskuksessa.

– Meidän ei tarvitse käydä kaikkia samoja kursseja viimeisenä vuotena, mitä muut käyvät. Saatamme valmistua aikaisemmin, kertoo Tytti Alastalo.

Lappeenrannan Kanavansuun kioski oli ennen tätä kesää tyhjillään vuosia. Kioski saatiin auki ammattiopiston, alueen asukasyhdistyksen sekä Lappeenrannan kaupungin yhteistyöllä. Kioskin omistaa SPR, ja kesän ajan sen pienen vuokran maksaa kaupunki.