1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aseiden vienti

Oikeuskansleri: Valtioneuvosto ei toiminut vastoin lakia myöntäessään Patrialle vientiluvan Arabiemiirikuntiin

Oikeuskansleri katsoo päätöksessään, että valtioneuvoston myöntämä vientilupa on laillinen, mutta "kritiikille altis".

6x6 -panssariajoneuvo. Kuva: Patria

Oikeuskansleri on antanut arvionsa Suomen kiistellystä ja kritiikkiä herättäneestä aseviennistä Arabiemiirikuntiin (siirryt toiseen palveluun) liittyvään kanteluun. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo, että valtioneuvosto ei toiminut lainvastaisesti myöntäessään Patrialle vientiluvan Arabiemiirikuntiin.

Valtioneuvosto myönsi marraskuussa 2015 vientiluvan Patrian ajoneuvoille ja varaosille sekä hyväksyi tammikuussa 2018 vientiluvan voimassaolon jatkamisen toimittamattomien varaosien osalta.

Ylen tietojen mukaan Suomesta on viety Arabiemiraatteihin muun muassa Patrian AMV miehistönkuljetusvaunuja. Suomen asevienti Arabiemiraatteihin nousi otsikoihin tammikuussa 2018, kun norjalaislehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) esitti todisteita siitä (siirryt toiseen palveluun), että Patrian viemiä miehistönkuljetusvaunuja oli käytetty Jemenin sodassa.

Vaikka oikeuskansleri katsoo valtioneuvoston toimineen laillisesti, se antaa myös kritiikkiä. Oikeuskansleri pitää tammikuun 2018 vientilupapäätöstä kritiikille alttiina Arabiemiirikuntien Jemenin konfliktiin osallistumisen ja Jemenin muuttuneiden olosuhteiden vuoksi.

Oikeuskansleri huomauttaa myös, että puolustusministeriön antamasta selvityksestä ei ilmene, miten yksityiskohtaisesti valmistelussa on arvioitu muun muassa YK:n ihmisoikeustoimikunnan ja muiden YK:n raporttien mukaista tilannetta Jemenissä.

Puolustustarvikkeiden viennistä annetun lain mukaan vientiluvan myöntäminen perustuu tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan. Harkintaa ohjaavat Suomea sitovina oikeudellisina velvoitteina YK:n asekauppasopimus ja sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskeva EU:n yhteinen kanta.

Kokonaisharkinnassa otetaan huomioon EU:n yhteisen kannan mukaiset lupaharkinnan perusteet, joita ovat muun muassa kansainvälisten sitoumusten noudattaminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä alueellisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden säilyminen.

Oikeuskanslerin päätös löytyy kokonaisuudessaan oikeuskanslerinviraston verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Kantelun asiasta olivat tehneet Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund ry ja Suomen Sadankomitea ry.

Lue lisää:

Suomi vie aseita yhä useampiin maihin – kaupat diktatuureihin jatkuneet, kertoo raportti

Miten suomalaisvaunu päätyi Jemenin veriseen sisällissotaan? Tuomioja: Päätökset eivät kestä tarkempaa tarkastelua

HS: Ulkoministeri Soini puolustaa Patrian sotakaluston kauppoja Lähi-itään

Norjalaislehti: Suomalaiset AMV-vaunut mukana Jemenin sodassa

Suomen asevienti Arabiemiraatteihin entistä tarkempaan harkintaan