Maa järisi Perämeren rannikolla, maanjäristys tuntui mantereella asti – Seismologi: havaintoja ukkosenkaltaisesta jyrinästä ja tärinästä

Moni Meri-Lapin asukas havaitsi aamulla maanjäristyksen. Järistyksen keskus sijaitsee meren pohjassa.

maanjäristykset
Perämeri ja auringon säteet
Laura Holappa / Yle

Maa järisi Perämerellä Ruotsin ja Suomen rannikon läheisyydessä tänään keskiviikkona. Suomen seismografiset asemat havaitsivat maanjäristyksen kello 10.22.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutin tekemän alustavan analyysin mukaan järistyksen keskus sijaitsee Perämeren pohjoisosassa 18 kilometrin syvyydessä. Järistyksen magnitudiksi arvioidaan 3,1.

– Tämä on ollut Pohjois-Euroopan, Pohjois-Skandinavian alueelle suhteellisen harvinainen tapaus, kuitenkin alueelle ihan tyypillinen. Täällä Perämerellä tapahtuu vuosittain useita maanjäristyksiä ja näitä suurempiakin harvakseltaan, kertoo seismologi Jari Kortström Helsingin yliopiston seismologian instituutista.

Monet Tornion seudulla asuvat ihmiset kertovat havainneensa maanjäristyksen.

– Tämänaamuinen ei todennäköisesti aiheuta mitään vaurioita, kun tapahtumapaikka menee meren puolelle, mutta kyllähän se varmasti on laajalti havaittu sekä Suomen että Ruotsin puolella. Olemme saaneet muutamia havaintoja nettisivujemme kautta, että on kuultu ukkosenjyrinän kaltaista jyrinää ja tunnettu tärinää samalla. Ihan tärinä- ja äänihavaintoja, Kortström kertoo.

Perämerellä heikkousvyöhyke kallioperässä

Kortströmin mukaan järistys on saanut voimansa Atlantin leviämisvyöhykkeeltä, missä on aktiivinen laattareuna, jossa mannerlaatat erkanevat toisistaan.

– Perämeren alueella sattuu olemaan yksi tällainen suurempi heikkousvyöhyke kallioperässä, ikivanha siirros, jota pitkin nämä jännitteet purkautuvat, Kortström taustoittaa järistyksen syytä.

Järistyksen paikka näkyy (siirryt toiseen palveluun) Helsingin yliopiston Seismologian instituutin verkkosivuillaan julkaisemassa kartassa.

Maaliskuussa 2016 Perämerellä havaittiin harvinaisen voimakas maanjäristys, jonka magnitudi oli 4,6.