1. yle.fi
  2. Uutiset

Puola perääntyi: Puolan syyttäminen juutalaisten kansanmurhasta ei johdakaan vankilatuomioon

Puolan parlamentin alahuone muutti lakia, joka oli aiheuttanut diplomaattisen kiistan Israelin ja Puolan välille.

natsi-Saksa
Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo
Natsi-Saksan Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleiri sijaitsee Puolassa lähellä Krakovaa.Yakov Oskanov / AOP

Puolan parlamentin alahuone Sejm on poistanut rangaistukset kiistanalaisesta laista, joka kielsi Puolan kansakunnan syyttämisen juutalaisten kansanmurhasta eli holokaustista.

Pääministeri Mateusz Morawieckin ajamaa muutosta kannatti 388 kansanedustajaa 460:sta. Morawieckin mukaan rangaistukset olivat haitaksi, koska ne olivat aiheuttaneet niin paljon ristiriitoja.

Puola sääti helmikuussa lain, jonka mukaan syytökset Puolan kansakunnan tai valtion osallisuudesta natsi-Saksan rikoksiin olivat kiellettyjä sakon tai jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.

Puolan hallitsevan Laki- ja oikeus -puolueen mukaan tarkoituksena oli erityisesti estää väärät väitteet, joiden mukaan natsi-Saksan tuhoamisleirit olisivat olleet puolalaisia.

Israel syytti historian vääristelystä

Laki aiheutti diplomaattisen kiistan Puolan ja Israelin vällle. Israel syytti Puolaa historian vääristelystä, sillä useat puolalaiset tekivät toisen maailmansodan aikana yhteistyötä natsi-Saksan kanssa.

Myös Yhdysvallat varoitti, että laki on haitaksi akateemiselle vapaudelle. Natsi-Saksa miehitti toisessa maailmansodassa Puolan ja surmasi sen alueella noin kolme miljoonaa juutalaista.

Lakiin tehdyt muutokset tarvitsevat vielä parlamentin ylähuoneen eli senaatin sekä presidentti Andrei Dudan hyväksynnän.

Lue myös:

Keskitysleiriltä selvinnyt Puolan holokaustilaista: "Hulluutta, minut varmaan pidätetään, kun sanon näin"

Puolan presidentti aikoo hyväksyä kiistellyn holokaustilain

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi