Nuoren naissosialistin voitto ravistelee Yhdysvalloissa demokraattipuoluetta – "Minunlaiseni naiset eivät ole tavallisesti ehdolla"

Vasta 28-vuotias Alexandria Ocasio-Cortez löi demokraattien eliittiin kuuluvan Joseph Crowleyn kongressin esivaaleissa. Yllätysvoiton on jo tulkittu kielivän demokraattien riveissä muhivasta muutoksesta.

Kongressivaalit
Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez kannattajiensa kanssa voittojuhlissa tiistaina Bronxissa.Scott Heins / AFP

Alexandria Ocasio-Cortez on monin tavoin hyvin epätodennäköinen vaalivoittaja.

Vasta 28-vuotias nainen oli ensimmäistä kertaa ehdolla hakiessaan demokraattien ehdokkaaksi tuleviin kongressivaaleihin New Yorkista, kertoo sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Työläistaustaisen perheen kasvatilla ei ollut takanaan suurlahjoittajia. Ocasio-Cortez kuuluu latinovähemmistöön – hänen äitinsä on Puerto Ricosta.

Silti Ocasio-Cortezista tuli tiistaina vastoin todennäköisyyksiä demokraattien ehdokas syksyn kongressivaaleissa.

– Minunlaiseni naiset eivät ole tavallisesti ehdolla, Ocasio-Cortez sanoo laajalle levinneessä kampanjavideossaan.

Ocasio-Cortezin vastustajakaan ei ollut kuka tahansa. Nuori poliitikko onnistui lyömään demokraattien esivaaleissa tiistaina Joseph Crowleyn, joka on istunut edustajainhuoneessa 19 vuoden ajan. 56-vuotias Crowley kuuluu demokraattipuolueen kovaan sisäpiiriin.

Spekuloitaessa tulevan edustajainhuoneen puhemiestä, on häntä on pidetty todennäköisenä vaihtoehtona. Crowleyn asema Queensin ja Bronxin alueilla sijaitsevan äänestysalueen puoluekoneistoissa on ollut niin vankka, ettei häntä oltu edes haastettu esivaaleissa puolueen sisältä 14 vuoteen.

Ei vaikka yhä suurempi osa alueen asukkaista kuului erilaisiin vähemmistöihin, kun Crowley taas on valkoinen mies.

Haaste demokraattipuolueen eliitille

Ocasio-Cortezin voiton on amerikkalaismedioissa tulkittu kielivän demokraattipuolueessa tekeillä olevasta muutoksesta. Demokraattien riveissä on muhinut jo pitkään tyytymättömyyttä puolueen vakiintuneeseen eliittiin.

Tämä nähtiin jo presidentinvaalien esivaaleissa, kun Bernie Sanders onnistui yllättävän hyvin haastaessaan Hillary Clintonin. Myös Ocasio-Cortez oli mukana Sandersin kampanjassa.

Ocasio-Cortezin kampanjateemoissa on samoja kaikuja kuin Sandersilla. Hän haastoi Crowleyn vasemmalta puhumalla niin kaikille kuuluvan terveydenhuollon kuin maksuttomien yliopistojen puolesta. Hän kuuluu Yhdysvaltojen demokraattiset sosialistit -järjestöön.

Ocasio-Cortez on myös vastustanut äänekkäästi Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikkaa.

Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez vieraili viikonloppuna Teksasissa vastustamassa siirtolaislasten erottamista vanhemmistaan.Joe Raedle / AFP

– Tämä on alku. Me olemme antaneet maailmalle viestin, ettei lahjoittajia voi laittaa oman yhteisön edelle, Ocasio-Cortez sanoi uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) voitonjuhlissaan.

Ocasio-Cortez korosti kampanjassaan paljon sitä, ettei hän hyväksynyt rahoitusta isoilta yrityksiltä. Crowley teki kampanjaansa huomattavasti suuremmalla budjetilla kuin Ocasio-Cortez, jonka kampanja oli pitkälti yksityisten pienlahjoittajien varassa.

Demokraattien johto edustajainhuoneessa on tällä hetkellä hyvin iäkästä (siirryt toiseen palveluun). Nähtäväksi jää, onko edessä jonkinlainen sukupolvenvaihdos, joka siivittäisi kongressiin myös enemmän nuoria, naisia ja vähemmistöjen edustajia.

Ocasio-Cortez arvosteli kampanjavideossaan demokraatteja, jotka ovat vieraantuneet tavallisten ihmisten arjesta.

– Kaikki demokraatit eivät ole samanlaisia, Ocasio-Cortez sanoo videolla.

Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez juhlii kannattajiensa kanssa voittoaan demokraattien esivaaleissa Joseph Crowleyn vastaan.Scott Heins / AFP

Haastaja vaatimattomasta taustasta

Ocasio-Cortezin tausta on vaatimaton. Hän on opiskellut taloustiedettä ja kansainvälistä politiikkaa Bostonin yliopistossa. Hänen Bronxissa syntynyt isänsä kuoli, kun Ocasio-Cortez oli vasta aloittanut opintonsa.

Valmistuttuaan hän paiski töitä niin baarimikkona kuin tarjoilijana auttaakseen siivoojana ja bussikuskina työskennellyttä äitiään, The Intercept -sivuston henkilöhaastattelussa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

Opintolainojaan hän maksaa yhä.

Kampanjassaan Ocasio-Cortez korosti työskennelleensä pitkään kotikulmiensa yhteisössä.

Naiset osoittivat mieltään
Tuhannet ihmiset osallistuivat Naisten marssille tammikuussa Washingtonissa. Trumpin vaalivoiton jälkeen järjestetyillä marsseilla on puolustettu naisten oikeuksia.

Nähdäänkö kongressivaaleissa syksyllä vaaleanpunainen aalto?

Ocasio-Cortezin voitto saattaa olla merkki toisestakin muutoksesta, joka Yhdysvalloissa muhii. Nimittäin naisten esiinmarssista.

Liikehdintää on siivittänyt osaltaan presidentti Donald Trumpin vastainen liike. Trumpin vaalivoiton jälkeen Yhdysvalloissa nähtiin suuria naisten mielenosoituksia. Myös Me too - ja Times up -liikkeet ovat voimaannuttaneet naisia.

Syksyllä nähdään, kanavoituuko liikehdintä todenteolla myös politiikkaan. Naisehdokkaiden kasvavasta määrästä nähtiin jo viime vuonna viitteitä paikallis- ja osavaltiotasolla.

Myös kongressivaalien esivaaleissa (siirryt toiseen palveluun)on nähty huomattavasti tavallista enemmän naisehdokkaita. Naisten määrän kasvu näkyy selvästi enemmän demokraattien kuin republikaanien keskuudessa.

Kirittävää on paljon, sillä vain noin viidennes kongressin edustajista on naisia (siirryt toiseen palveluun).

Ocasio-Cortezin mahdollisuudet syksyn vaaleissa ovat hyvät, sillä hänen kotiseuduillaan demokraateilla on hyvin vankka asema.

Lue lisää:

Naiset ja vähemmistöt sisuuntuivat Trumpin voitosta ja kipuavat nyt USA:n politiikan huipulle – "Tämä on jo trendi"

The New York Timesin henkilökuva: Who Is Alexandria Ocasio-Cortez? A Democratic Giant Slayer (siirryt toiseen palveluun)