Kuivuus on jo tuhonnut tämän kesän heinäsatoa: "Joku voi joutua jopa luopumaan hevosistaan"

Heinäntuottajien mukaan heinäsato on Satakunnassa jäämässä puoleen ja Varsinais-Suomessa vain kolmannekseen siitä, mitä se normaalisti on. Tilanteesta on huolissaan myös porilainen ravitallin pitäjä.

kuivuus
Viesker -hevonen.
Riikka Pennanen / Yle

Kuiva alkukesä koettelee myös hevostilallisia ja heinäntuottajia. Alkukesän heinäsato jäi huonoksi paitsi kuivuuden, myös viime talven pakkasten vuoksi.

Huittislainen heinäntuottaja Matti Puisto ei 20-vuotisella urallaan ole nähnyt vastaavaa.

– Ensi talvesta on tulossa katastrofaalinen.

Ravitallia Porissa pitävä Tuomo Ojanperä yhtyy heinämiesten huoleen. Ensimmäiseksi nousee heinän hinta, hän uskoo.

– Heinäkilo on Porin alueella maksanut pitkään noin 20 senttiä, eikä ole muistaakseni ikinä noussut yli 25 senttiin, Ojanperä kertoo.

Loppukesän sää ratkaisee

Kuiva heinä on hevosille tärkeä ravinnon lähde. Ojanperän tallilla sitä menee arviolta 10 000 kiloa yhden talven aikana.

Nyt heinäntuottajat ovat arvioineet, että Satakunnassa tämän vuoden sato jäisi puoleen siitä, mitä se tavallisesti on. Varsinais-Suomessa tilanne on vielä huonompi – sadon määrä tulee olemaan vain kolmanneksen normaalista. Pro Agrian mukaan kuivaheinäsadon arvioidaan jäävän keskimääräistä pienemmäksi lähes koko maassa (siirryt toiseen palveluun).

– Korsirehu on hevoselle tärkeää mahan toimimisen ja terveyden kannalta. Hätätapauksessa hevoset voivat syödä myös esikuivattua heinää, mitä oma heinäntuottajani on jo tarjonnut. Kuiva heinä on kaikista varminta ominaisuuksiltaan.

Korsirehu on hevoselle tärkeää mahan toimimisen ja terveyden kannalta.

Tuomo Ojanperä

Ojanperä ei ole koskaan joutunut turvautumaan ulkomaiseen heinään ja toivoo, että tänäkin vuonna kotimaista heinää riittää huonosta satotilanteesta huolimatta.

– Loppukesä ratkaisee aika paljon. Heinätilanne voi näkyä jopa hevosmäärissä. Joku yksittäinen harrastaja voi joutua luopumaan hevosistaan, jos heinän hinta nousee kovin korkeaksi.

Lue lisää:

Moni marjaämpäri saattaa jäädä vajaaksi – kuivuus karsii mustikoita, yöpakkanen lakkoja

Kuivuus näkyy ensin pienten ojien, norojen ja purojen eliöstössä – tuho on kuitenkaan harvoin lopullinen

Pohjoismaiset viljelijät kokoavat yhteistä hätärintamaa: EU:n on sorvattava nopeasti maatalouden kriisipaketti kuivuuden takia