1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perjantai

Puoli vuotta syömishaasteita toi yhä suositummalle eläkeläistubettajalle kymmenen lisäkiloa: ”Tästä tulee hyvä mieli, kun muutkin kuin sukulaiset katsovat”

Miten käy, kun tamperelainen tubettaja Hannu Kanerva yrittää syödä kaksi kiloa mustaa makkaraa?

Perjantai
Perjantai Tubettajat spesiaali: Hannu Kanerva
Perjantai Tubettajat spesiaali: Hannu Kanerva

– Nyt lähtee. Terve, otetaanpas tällainen kevyt haaste, Hannu Kanerva tokaisee katsojilleen tutun keittiönpöydän ääressä Tampereella.

Edessään hänellä on vaaka, kaksi kiloa mustaa makkaraa aseteltuna kahdelle lautaselle, vesikannu ja talouspaperia.

Kamera käy. Kello käy.

Ensimmäinen kilo on tarkoitus syödä kymmenessä minuutissa. Toista kiloa Hannu ei usko itsekään jaksavansa niellä kokonaan.

Ensin kilo raakaa sipulia

Pysytään hetki jännityksessä ja kurkistetaan ensin, mitä tähän mennessä on tapahtunut.

- Hyvää ruokahalua, aika alkaa nyt, sanoo Hannu Kanerva ja painaa ajanoton päälle.
- Hyvää ruokahalua, aika alkaa nyt, sanoo Hannu Kanerva ja painaa ajanoton päälle.Hannu Kanerva

Edellisellä viikolla Hannu on epäonnistunut kahden kilon maksamakkarahaasteessa. Sitä ei mennyt alas kuin runsas puolet. Luovutus tapahtui ajassa 00.14.29. Tosin kyytipoikana oli sillä kertaa litra piimää.

– Ensimmäinen video, jonka tein oli kilo raakaa sipulia. Eräällä kovalla syöjällä jäi se kesken, ja minä ajattelin, että kyllähän nyt aikuinen mies kilon raakaa sipulia syö, hän nauraa.

Kun muut lihoivat jouluna, Hannu laihtui.

– Suu oli kaksi viikkoa kuin rikkihappoa olisi juonut, en pystynyt syömään kuin henkeni pitimiksi. En suosittele kenellekään raakaa sipulia siinä määrin.

Paino nousi kymmenen kiloa

Hannun tahti kuitenkin vain kiihtyi.

Seuraavana oli vuorossa kilo sitruunoita, sitten kolme kiloa perunasalaattia, kolme tuubia wasabitahnaa, pari kiloa raakaa jauhelihaa, tosi tulinen sinappihaaste, puurohaaste, mämmihaaste ja niin edelleen.

Puolessa vuodessa kiloja on karttunut kymmenkunta.

– Painan tällä hetkellä 112 kiloa, mikä on 180-senttiselle miehelle kyllä huomattava ylipaino, hän kertoo.

Nyt takana on puoli vuotta tehokasta syömishaasteiden tekemistä. Hannu laskee, että hänen YouTube-kanavallaan on 5300 tilaaja. Viikko haastattelun jälkeen määrä on kasvanut seitsemään tuhanteen. Näyttökertoja videoilla on jo yli 400 000.

Siitäkin tulee hyvä mieli.

Tulot kattavat ruokamenot

Myös mainostulot ovat karttuneet. Hannu kertoo saavansa noin euron tuhannesta katselukerrasta. Suosituimmalla videolla, sipulihaasteella, on vajaa 40 000 katsojaa.

- Ensimmäinen syömisvideo minkä tein oli kilo raakaa sipulia, Hannu Kanerva kertoo.
- Ensimmäinen syömisvideo minkä tein oli kilo raakaa sipulia, Hannu Kanerva kertoo.Hannu Kanerva

Epäsuosituin video “Sirkkasuklaa makutesti” on jäänyt vähän yli 3000 katsojaan. Se on ainoa, johon yhteistyökumppani eli valmistaja lähetti syötävät, pyytämättä ja yllättäen.

– Kyllä ne tulot juuri ja juuri kattavat sen ruoan, minkä ostan ja syön videoilla. Mutta en minä tätä rahan takia tee, välillä sitä on, välillä ei, hän nauraa.

Oikeastaan koko tubettaminen alkoi ihan vahingossa.

Hannu harrastaa valokuvausta ja myy kuvia kuvapankeissa. Kun häneltä loppui tila kotisivulla, hän keksi laittaa kuvia YouTubeen ja linkata ne kotisivuilleen.

Kunnes tuli puolen vuoden takainen sipulihaaste.

Sittemmin myyntimiehenä elämäntyönsä tehnyt Hannu on liittynyt myös Instagramiin, Facebookiin ja Twitteriin.

– Merkonomina ajattelin tietysti kaupallisesti, että minun täytyy mainostaa kanavaani, hän nauraa.

Negatiiviset kommentit kuuluvat asiaan

Palaute on tähän asti ollut enimmäkseen positiivista. Sosiaalisen median keskisormen näyttelijöille Hannu ei lotkauta korvaansa.

– Eivät ne minua häiritse. Sellaiset kommentit voisi toki moderoida pois, mutta se ei olisi silloin sitä itseään. Negatiiviset kommentit pitää ehdottomasti jättää sinne, hän sanoo.

Silti Hannulle on kunnia-asia pitää kanavansa siistinä. Ei oksennusvideoita, ei kiroilua - ainakaan usein - vaan hauskanpitoa ja hyvää mieltä.

Hannu Kanerva Tampereelta on erikoistunut syömishaasteisiin.
Hannu Kanerva Tampereelta on erikoistunut syömishaasteisiin.Matias Väänänen

Uusin aluevaltaus on räiskintäpeli Fortnite, johon Hannun houkuttelivat naisystävän veljenpojat. Kyllä, hän kertoo, lapsia on kolme, lapsenlapsia seitsemän ja elämänkumppanikin on ollut rinnalla jo 30 vuotta. Hannu julkaisee pelaamisesta jälkikäteen selostetut videot kanavallaan.

– Nuorison mielestä on hienoa, kun seitsemänkymppinen papparainen pelaa Fortnitea, vaikka ei osaisikaan sitä. Joku kirjoitti, että tuo juuri on hauskaa, kun ei osaa pelata.

Maine kasvaa päivä päivältä.

– Kaksi ihmistä on tunnistanut minut Prismassa. Toinen oli ihan täpinöissään ja halusi ottaa yhteiskuvan. Mutta minulla on aina ollut salainen osoite ja puhelinnumero. Pääsee helpommalla, Hannu sanoo.

Kansainvälinen läpimurto haaveena

Silti ajatus jopa kansainvälisestä läpimurrosta piilee takaraivossa. Jos ei muuten, niin siksi, että se toisi Suomeen turisteja.

Alkuun Hannu laati videoilleen englanninkieliset otsikot ja lopputekstit. Internetin käännöskoneiden avulla hän teki niihin myös japaninkielisiä tekstejä.

- Terve, otetaan tällainen kevyt haaste, pikkaisen mustaa makkaraa, Hannu Kanerva aloittaa videonsa.
- Terve, otetaan tällainen kevyt haaste, pikkaisen mustaa makkaraa, Hannu Kanerva aloittaa videonsa.Matias Väänänen

Tämänhetkinen unelma on tehdä taiteellinen video, joka tekisi maailmanlaajuisen läpimurron.

– Sellainen, joka olisi verrattavissa klassikoihin. Vähän Kaurismäen tyyliin, mutta jyrkempänä versiona. 87 miljoonaa katsojaa toisi tyydytystä. Se olisi sellainen, mistä tulisi todella hyvälle mielelle, Hannu haaveilee.

Toisaalta vähempikin riittäisi.

– Joskus kommenteissa on toivottu, että tee kotipaikkakunnastasi video. Minua kiinnostaisi tehdä Tampereesta esittelyvideo, hän sanoo.

Entäpä mustamakkarahaaste? Ensimmäinen kilo menee kuin meneekin kymmenessä minuutissa. Ja ne loput…

Voit katsoa Perjantain videon tästä. Hannu Kanervan oma video löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Hannu Kanerva on vuorossaan kolmas Yle Perjantain Tubettajat spesiaali -sarjan suosituista tubettajista. Viime viikolla tutustuttiin helsinkiläiseen Vauhtimursuun, joka jahtaa pettäjämiehiä. Sarjan avasi porilainen kulttihahmo Markoboy87, joka tunnetaan kuohuviinipullojen poksauttelemisesta.

Lue seuraavaksi