Hovioikeus alensi pihaansa Nurmijärvellä maisemoineen pariskunnan ympäristörikostuomiota

Hovioikeus katsoo, että maisemointityön tilannut pariskunta ei piitannut maan läjityksen aiheuttamasta riskistä pohjavedelle.

ympäristörikokset
saappaat mudassa
Poliisi

Helsingin hovioikeus on alentanut nurmijärveläisen pariskunnan ympäristörikostuomiota. Hovioikeus alensi kuuden kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset 60 päivään.

Hovioikeuden mukaan pariskunta ei puuttunut siihen, että kuljetus- ja maanrakennusyhtiö toi kiinteistölle pihan maisemoinnin yhteydessä suuren määrän savimaata, joka uhkasi pilata alueen pohjaveden.

Pariskunta sopi maisemoinnista Uudellamaalla toimivan kuljetus- ja maanrakennusyhtiön kanssa. Hovioikeus katsoo, että pariskunta ei sopimusta allekirjoittaessaan tarkoittanut sallia kiinteistön käyttämistä maankaatopaikkana.

Pariskunnan menettely osoitti kuitenkin hovioikeuden mielestä piittaamattomuutta ympäristönsuojelumääräyksiä kohtaan, sillä pariskunta tiesi alueen kuuluvan tärkeään pohjavesialueeseen.

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi yrityksen toimitusjohtajan ja toisen vastuuhenkilön viime vuonna ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeästä ympäristön turmelemisesta. He eivät valittaneet tuomiosta hovioikeuteen.

Käräjäoikeus katsoi, että yhtiö oli kuljettanut ja jättänyt kiinteistölle jätteeksi luokiteltavaa maa-ainesta 34 000 kuutiometriä ilman asianmukaisia lupia syksystä 2013 kevääseen 2014. Hovioikeus päätyi samaan määrään.

Lue myös aiemmat jutut:

Maanrakennusalan toimitusjohtaja tuomittiin vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta

Poliisi: 3 800 kuormallista maajätettä laittomaan paikkaan – "Pohjavesi vaarassa pilaantua Nurmijärvellä"