Autonvalmistajat varoittavat Trumpia tulleista Yhdysvalloissakin: Satojatuhansia työpaikkoja voi kadota

Autonvalmistajat pelkäävät tullien haittaavan myös sähköautojen ja itsestään ajavien autojen kehittämistä.

autoteollisuus
auto näyttelyssä
Italialainen Lamborghini esitteli uutta katumaasturiaan Detroitin autonäyttelyssä.Erik S. Lesser / EPA-EFE

Kaksi amerikkalaista autonvalmistajien yhdistystä on vedonnut presidentti Trumpin hallintoon, että autojen tuontitullien korottamisesta luovuttaisiin. Autonvalmistajien mukaan ne nostaisivat autojen hintoja Yhdysvalloissa rajusti ja uhkaisivat satojatuhansia työpaikkoja.

Presidentti Donald Trump on uhannut nostaa EU-maista tuotavien autojen tullia nykyisestä 2,5 prosentista 20 tai jopa 25 prosenttiin. Perusteena on ollut suojella amerikkalaisia työpaikkoja.

Suuria ulkomaisia autonvalmistajia (BMW, Hyundai, Toyota ja Volkswagen) edustava Association of Global Automakers korostaa, että tulleista kärsisi amerikkalainen kuluttaja ja työntekijä. Myös toinen autonvalmistajajärjestö, Alliance of Automobile Manufacturers, johon kuuluvat myös amerikkalaiset General Motors ja Ford Motor, varoittaa tullien kielteisistä vaikutuksista.

Viimemainitun yhdistyksen mukaan 25 prosentin tulli nostaisi keskimääräisiä autojen hintoja noin 5 000 euroa.

Kumpikin yhdistys viittaa Peterson Institute for International Economics -laitoksen analyysiin, jonka mukaan tuontitullit veisivät Yhdysvalloista 195 000 työpaikkaa. Jos muut maat asettaisivat vastatulleja, menetys olisi 624 000 työpaikkaa.

Trump on vedonnut tullien puolesta myös sanoen, että kyse on kansallisesta turvallisuudesta.

Kumpikin autonvalmistajien yhdistys torjuu tämän perustelun. Ne huomauttavat, että 98 prosenttia Yhdysvaltain autotuonnista tulee liittolaismaista.

– Amerikka ei mene sotaan Ford Fiestalla, toteavat autonvalmistajat.

Autonvalmistajat myös varoittavat, että tullit vahingoittaisivat amerikkalaisen autoteollisuuden kilpailukykyä, koska sille jäisi kohonneiden kustannusten takia vähemmän pääomaa tuotekehittelyyn. Tästä kärsisi esimerkiksi itseajavien ja sähköautojen kehittäminen.

Yhdysvalloissa on 45 autotehdasta, sekä amerikkalaisten että ulkomaisten valmistajien omistamia. Niissä tuotettiin viime vuonna lähes 12 miljoonaa ajoneuvoa.

Lähteet: Reuters