Kokoomus kaavailee Stubbia komissaariehdokkaaksi – Orpo: Alustavia keskusteluja on käyty

Komissaariehdokkaasta päätetään EPP:n kokouksessa marraskuussa Helsingissä.

Euroopan komissio
Alexander Stubb
Alexander StubbJarno Kuusinen / AOP

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti kokoomuksen pettymykseksi, että hän ei aio pyrkiä Euroopan kansanpuolue EPP:n kärkiehdokkaaksi ja sitä kautta mahdollisesti komission johtoon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olleensa tietoinen Kataisen päätöksestä jo ”jonkin aikaa”.

– Olisin mielelläni nähnyt Kataisen pyrkimässä komission johtoon ja EPP:n kärkiehdokkaaksi. Jyrki on tehnyt erittäin hyvää työtä komission varapuheenjohtajana ja hänellä olisi selvästi kannatusta tehtävään, mutta nyt pitää katsoa eteenpäin, Orpo sanoo Ylelle.

Eteenpäin katsottaessa näkyy Helsingissä marraskuussa pidettävä EPP:n kokous, jossa EPP:n kärkiehdokas valitaan. Orpon mukaan on edelleen mahdollista, että ehdokas löytyy kokoomuksen riveistä.

– Minulla on tarkoitus käydä keskusteluja Alexander Stubbin ja eurooppalaisten ystävien, eli EPP:n ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Tarkoitus olisi katsoa syksyyn mennessä, löytyisikö meille ehdokas.

Orpon mukaan hän on käynyt jo alustavia keskusteluja Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimivan Stubbin kanssa. Orpon mukaan Stubb on kertonut ”pohtivansa asiaa”.

Päätöksiä ehdokkaasta tehdään Orpon mukaan kesän jälkeen alkusyksystä. EPP:n kongressi käydään marraskuussa Helsingissä ja ehdokkaan pitää olla hyvissä ajoin selvillä, jotta kampanjoinnille jää aikaa.

Myös politiikan jättänyt Katainen sanoi Ylelle, että Stubb täyttäisi kaikki komission puheenjohtajalta vaadittavat ominaisuudet.

Kärkiehdokas, eli spitzenkandidat, on kunkin puolueen ehdokas Eurooppa-komission puheenjohtajaksi siinä tapauksessa, että puolue voittaa vaalit. Viimeksi eurovaalit voitti EPP, johon Suomen kokoomuskin kuuluu.

Jos Stubb valitaan kärkiehdokkaaksi ja EPP voittaa kevään 2019 eurovaalit, voi Stubb nousta komission puheenjohtajaksi.

EU-komission puheenjohtaja on EU:n korkein virkamies.