Tuomari Anthony Kennedy eläköityy – Trumpilla mahdollisuus tehdä korkeimmasta oikeudesta entistä konservatiivisempi

Trump kertoi aloittavansa välittömästi uuden korkeimman oikeuden tuomarin etsinnän.

Anthony Kennedy ehti toimia korkeimman oikeuden tuomarina vuodesta 1988. Hänet nimitti presidentti Ronald Reagan. Kuva: Stefan Zaklin / Epa

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden konservatiiveihin kuuluva tuomari Anthony Kennedy, 81, on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle.

Kennedyä pidetään maltillisena konservatiivina, joka on keskitien kulkijana antanut usein ratkaisevan äänen korkeimman oikeuden tiukoissa äänestyksissä.

Kennedyn eläköityminen tarjoaa presidentti Donald Trumpille mahdollisuuden valita Kennedyn seuraajaksi nuorempi konservatiivinen tuomari. Päätöksellä on kauaskantoisia seurauksia, sillä korkeimman oikeuden tuomari voi toimia tehtävässä elinikänsä.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on koservatiivienemmistö. Trumpin päätös voi viedä jäsenistöä yhä jyrkemmän konservatiiviseen suuntaan.

Kennedy on äänestänyt muutamissa merkittävissä korkeimman oikeuden päätöksissä vastoin jäsenistön konservatiivirintamaa. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi tiukat äänestykset naisten oikeudesta aborttiin ja samansukupuolisten avioliitoista (siirryt toiseen palveluun).

Sen sijaan Kennedy on ollut muiden konservatiivituomareiden kanssa samaa mieltä aselakeja ja kampanjarahoituksia koskevissa päätöksissä.

Kennedy ehti toimia korkeimman oikeuden tuomarina vuodesta 1988. Hänet nimitti silloinen presidentti Ronald Reagan.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista Kennedy on toisiksi iäkkäin. Kennedyn mukaan hänen eläkepäätöksensä taustalla oli halu viettää enemmän aikaa perheen kanssa.

Trump kertoi uutistoimisto AP:lle aloittavansa välittömästi uuden tuomarin etsinnän.

Republikaanipuolueen enemmistöjohtaja Mitch McConnell kertoi puolestaan Reutersille, että ehdotus uudesta tuomarista aiotaan tuoda senaatin käsiteltäväski syksyllä. Republikaanien arvellaan haluavan vahvistaa uuden tuomarin nimityksen ennen Yhdysvaltain kongressin uudelleenvalintaa. Yhdysvaltain kongressin välivaalit järjestetään marraskuussa 2018.

Valinta on Trumpille jo toinen hänen nimitettyään vanhoillisen Neil Gorsuchin korkeimpaan oikeuteen vuonna 2017.

Presidentti kutsui eläköityvää Kennedyä mieheksi jolla oli "mahtava visio".