1. yle.fi
  2. Uutiset

Havaijin ohjushälytysskandaalista uutta tietoa: ”Työntekijät nukkuivat ja katselivat elokuvia”

Havaijilaiset saivat tammikuussa matkapuhelimiinsa viestin, jonka mukaan saarelle oli matkalla ballistinen ohjus. Kyseessä oli kuitenkin väärä hälytys.

Havaiji
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Havaijilla alkuvuodesta sattuneesta väärästä ohjushälytyksestä on saatu lisätietoja.

Yksi paikallisen hätätilaviraston työntekijä kertoo kuulleensa kollegaltaan, että viraston työntekijät katselivat työaikanaan elokuvia ja ottivat torkkuja. Tieto käy ilmi sähköpostista, jonka työntekijä lähetti viranomaisille päivä väärän hälytyksen jälkeen.

Tammikuun 13. päivänä sattunut tapaus aiheutti paniikkia ympäri Havaijin. Tuolloin paikalliset saivat matkapuhelimiinsa viestin, jonka mukaan saarelle oli matkalla ballistinen ohjus ja että ihmisten olisi hakeuduttava välittömästi suojaan.

Ehti kulua peräti 40 minuuttia ennen kuin hätätilavirasto sai ilmoitettua, että kyseessä oli väärä hälytys.

Virheellinen hälytys pääsi ilmoille, koska työntekijä painoi väärää nappia. Kyseinen työntekijä luuli ohjusuhan olevan todellinen. Hän sai myöhemmin potkut virastosta.

Hätätilaviraston työntekijöiden laiminlyöntien lisäksi nyt julki tulleessa sähköpostissa arvostellaan jyrkästi myös viraston johtoa. Työntekijä kertoo kysyneensä useita kertoja johtajilta, miten ohjushälytyksen saa peruttua. Tiedusteluista huolimatta viraston johto ei onnistunut välittämään työntekijöilleen toimintaohjeita kyseiseen tilanteeseen.

Yhdysvaltain viestintävirasto FCC julkisti tammikuun lopussa raporttinsa epäonnisen päivän tapahtumista. Raportin mukaan syynä väärään ohjushälytykseen oli puutteellinen kommunikaatio ja valvonta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi