1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhemmat pääsevät hoitamaan yli 10-vuotiaiden terveysasioita sähköisesti vasta vuonna 2020 – Lapsiasiavaltuutetulta kovaa kritiikkiä

Huoltaja voi tällä hetkellä asioida Omakanta-palvelussa vain alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta.

sähköinen asiointi
Ihmisellä puhelin kädessään, jossa auki Kanta.fi.
OmaKanta-palvelussa huoltaja voi tällä hetkellä asioida vain alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta.Laura Tolonen / Yle

Huoltajien pääsy yli 10-vuotiaiden lasten terveystietoihin Omakanta-palvelussa onnistuu näillä näkymin vasta parin vuoden päästä, arvioivat Omakanta-palvelusta vastaavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Lapsen huoltaja ei siis pääse tarkastelemaan valtakunnallisessa Omakanta-palvelussa yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja, kuten esimerkiksi lääkärissä käyntejä, reseptejä sekä laboratoriotuloksia. Myös esimerkiksi hammaslääkäriajan muuttaminen sähköisesti voi olla mahdotonta.

Niin sanottu puolesta-asiointi yli 10-vuotiaiden osalta onnistuu vuonna 2020, STM ja THL arvioivat.

Alle 10-vuotiaiden lasten tiedot näkyvät vanhempien Omakanta-palvelussa ja heidän puolestaan asiointi on ollut mahdollista jo parin vuoden ajan.

Sitä vanhempien lasten kohdalla puolesta-asiointia mutkistaa potilaslaki, jonka mukaan alaikäiselläkin potilaalla on oikeus kieltää terveystietojen luovuttaminen huoltajalle, jos hän on hoitohenkilökunnan arvion mukaan kykeneväinen itse päättämään hoidostaan.

Esimerkiksi ehkäisyn takia lääkärissä käyvä nuori ei välttämättä halua vanhempiensa tietävän asiasta.

Puolesta-asioinnin ikäraja on asetettu 10 vuoteen, koska sosiaali- ja terveysministeriössä on aiemmin arvioitu, että pääsääntöisesti alle kymmenvuotiaat eivät ole kypsiä päättämään asioistaan itse. Potilaslaissa ikärajaa ei ole.

Lapsiasiavaltuutetulta kovaa kritiikkiä

Tietojen tarkastelun ikäraja on kerännyt paljon kritiikkiä vanhemmilta. Torstaina myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ilmoitti lähettäneensä ministeriölle kirjelmän, jossa hän kritisoi Omakanta-palvelun ikäkäytäntöä (siirryt toiseen palveluun).

Kurttilan mielestä vanhempien pitäisi pystyä asioimaan myös yli 10-vuotiaan lapsen puolesta.

– Väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu on ollut voimassa vuoden 2016 lokakuusta alkaen eli yli puolitoista vuotta, Kurttila kritisoi tiedotteessa.

Lapsiasiavaltuutetulle on tullut asiasta useita yhteydenottoja.

– Yhteydenottojen perusteella on ilmeistä, että huoltajilla on hyvin vähän tai ei lainkaan tietoa palvelussa käytössä olevasta ikärajasta, ikärajan valinnan perusteluista ja tilanteen väliaikaisuudesta, Kurttila sanoo.

Hänen mukaansa Omakanta-palvelun ikärajoista tiedottamista on parannettava kiireellisesti sekä lapsille että huoltajille.

Valtakunnallisen palvelun ikärajan takia myös monissa muissa terveydenhuollon sähköisissä palveluissa noudatetaan 10 vuoden ikärajaa. Tästä johtuen on ilmennyt tilanteita, että 10 vuotta täyttäneen lapsen hammaslääkäriaikaa ei ole voinut muuttaa sähköisessä asiointipalvelussa, Kurttila huomauttaa.

STM: Muutos vaatii aikaa

Puolesta-asiointi voidaan laajentaa 10–17-vuotiaisiin, kun terveydenhuollossa on mahdollista kirjata tietojärjestelmään, että alaikäinen potilas ei halua tietojaan luovutettavan huoltajilleen, kertoo johtaja Minna Saario STM:stä Ylelle sähköpostitse.

Tämä vaatii ministeriön mukaan tietojärjestelmämuutoksia Omakannan lisäksi muihin Kanta-palveluihin ja niihin liittyviin potilastietojärjestelmiin. Lisäksi muutoksia tulee terveydenhuollon nykyisiin kirjaamiskäytäntöihin.

Muutostyö koko Suomen terveydenhuollossa vaatii aikaa, ministeriö arvioi.

Lue lisää:

"Näin tehdään vanhemmista kädettömiä ja annetaan valta 10-vuotiaille" – Lapsipotilaiden oikeudet kuohuttavat vanhempia

Äiti yritti varata lapselleen hammaslääkäriä – ei onnistu, kun säännöt sen kieltävät

Digitreenit: Kaikki terveystietosi löytyvät kohta Omakanta-palvelusta – testaa, tunnetko sen

Lue seuraavaksi