SAK vaatii hallitusta vetämään pois kaksi lakihanketta – "Olemme valmiit työpaikkakohtaisiin toimiin"

SAK ilmoitti tänään torstaina, että se ei hyväksy hallituksen suunnitelmia myöskään aktiivimalli kakkosen suhteen. SAK ei kuitenkaan vielä ryhdy järjestöllisiin vastatoimiin.

työttömyysturva
SAK kaavailee uusia vastatoimia hallituksen työllistämispolitiikalle
SAK kaavailee uusia vastatoimia hallituksen työllistämispolitiikalle

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK vaatii hallitusta vetämään pois kaksi lakihanketta, jotka ovat järjestön mukaan "työlainsäädännön heikennyksiä".

SAK tarkoittaa hallituksen suunnitelmia helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä ja sallia perusteettomat määräaikaiset työsopimukset alle 30-vuotiaille, kolme kuukautta työttömänä olleille työnhakijoille.

SAK:n hallitus piti aamulla ylimääräisen kokouksen, jossa keskusteltiin "järjestöllisistä toimista", joilla vastataan "maan hallituksen suunnittelemiin työlainsäädännön heikennyksiin".

Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan mitään päätöksiä "järjestöllisistä toimista" ei kuitenkaan vielä tehty.

– Jos nämä etenevät eduskuntaan, olemme valmiit työpaikkakohtaisiin järjestöllisiin toimiin, Eloranta uhkasi heti SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa sitä, mitä toimenpiteet voisivat olla ei lähdetty vielä erittelemään.

– Jos tässä tehdään työtaistelutoimenpiteitä, se vaatii liittojen oman hallinnon päätökset. Niitä varmaan käydään lävitse ja valmistellaan elokuussa, Eloranta selitti

Elorannan mukaan tilannetta arvioidaan seuraavan kerran SAK:n hallituksen kokouksessa 13. elokuuta.

"Aktiivimalli kakkonen ei käy"  

Eloranta korosti, että SAK ei hyväksy hallituksen suunnitelmia myöskään aktiivimalli kakkosen suhteen.

– Aktiivimalli kakkonen ei käy, Eloranta sanoi.

Elorannan mukaan karenssijärjestelmän pehmentäminen uudessa esityksessä on hyvä asia, mutta aktiivimalli ykköseen ja kakkoseen littyvät perusongelmat ovat edelleen olemassa.

Eloranta lisäsi kuitenkin, että koska aktiivimalli kakkosen toimeenpano näyttää olevan edessä vasta vuonna 2021, hän toivoo, ettei sitä tulla ikinä panemaan toimeen.

– Tässä ehtii hallituskin vaihtua ennen kuin tämä toimeenpano alkaa, Eloranta huomautti.

"Monimutkaista järjestelmää monimutkaistettu entisestään"

SAK:n Eloranta sanoi ennen kokousta Ylen aamu-tv:ssä, että kentältä on kaikunut "hyvin kitkerää viestiä".

– Tämä hallitus on kohdellut palkansaajia hyvin kovalla kädellä. Siellä on kiky, työttömyysturvan leikkaukset ja työlainsäädännön heikennykset muistoissa ja näyttää, että edelleen jatketaan samalla linjalla. Palaute kentältä on tietysti sen sorttinen, että nyt riittää, tässä on talkoita tehty enemmän kuin tapreeksi ja nyt nämä heikennykset saavat riittää.

Työttömyysturvan uudistamisen perusongelma on Elorannan mukaan se, että jo aiemmin monimutkaista järjestelmää on monimutkaistettu entistään aktiivimalli ykkösellä ja nyt suunnitteilla olevalla aktiivimalli kakkosella.

Eloranta sanoo aktiivimalli ykkösen ja kakkosen aiheuttavan työttömille "kaksoisgiljotiinin".

– Aktiivimalli ykkönen vaatii olemaan 18 tuntia töissä, ja nyt tulee aktiivimalli kakkonen, joka vaatii hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Tässähän saattaa käydä niin, että vaikka haet työpaikkoja ja vältyt aktiivimalli kakkosen karensseilta, etkä onnistu saamaan töitä, voi aktiivimalli ykkösen kautta tulla vajaan viiden prosentin leikkaus työttömyyspäivärahaan.

– Ihminen kärsii vaikka hän on aktiivinen. Kyllähän työttömille on syntymässä tämmöinen kaksoisgiljotiini ja se on vähän kohtuuton tilanne.

STTK: Jälleen yksi esimerkki kehnosta lainvalmistelusta

Työmarkkinakeskusjärjestö STTK ilmoitti aiemmin tänään, että sen mielestä aktiivimalli kakkonen on sekava ja "jälleen yksi esimerkki kehnosta lainvalmistelun tasosta".

– On täysin epäselvää, miten tämä esitys käytännössä toimii aiemmin voimaan tulleen aktiivimallin suhteen, STTK:n johtaja Katarina Murto sanoo järjestön tiedotteessa.

Murto harmittelee, että kovalla kiireellä tehdään muutoksia, joiden vaikutusarvioita ei ole valmistelun aikana kyetty selvittämään edes tyydyttävästi.

Keskusjärjestö Akavan mielestä aktiivimalli kakkonen on muuttunut alkuperäisistä kaavailuista parempaan suuntaan. Akava huomauttaa, että esimerkiksi tapauskohtaista harkintaa ja joustavuutta on lisätty ja karenssijärjestelmää lievennetty.

Lue lisää:

Työministeri esitteli aktiivimalli kakkosen suunnitelmat: Työtä haettava neljä kertaa kuukaudessa, karenssisuunnitelmat muuttuneet entisestä

SAK:ssa suunnitellaan uusia vastatoimia hallituksen työllistämispolitiikalle – eivät kerro vielä, mistä voisi olla kyse

Aktiivimallin kakkososa etenemässä: Työttömän haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, rangaistuksia porrastettu

Aktiivimallin leikkuri iski eniten yli 50-vuotiaisiin ja miehiin

Analyysi: Aktiivimalli lyö metallimiestä ja ekonomia useammin kuin tarjoilijaa, mutta auttaako se ketään heistä työllistymään?