1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Alkukesän kuivuudella ei suurta vaikutusta: Mustikoista tulossa keskimääräinen sato – poimimaan päästään parin viikon sisällä

Kesäkuun hallojen vaikutus hillasatoon on vielä arvoitus.

marjat
Mustikoita varvussa.
Julia Sieppi / Yle

Metsämarjasato alkaa kypsyä. Esimerkiksi mustikka tulee poimintakypsäksi Etelä-Suomessa parin viikon kuluessa. Pohjoisempana poimintakautta saa odottaa vähän pidempään, mutta Keski-Suomessakin marjat kypsyvät heinäkuun loppupuolelle tultaessa.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Outi Manninen kertoo, että raakileiden perusteella metsämarjasadosta on tulossa koko maata ajatellen keskinkertainen, ei huono, mutta ei loistavakaan.

Mustikasta odotetaan jonkin verran parempaa satoa Etelä-Suomeen kuin Pohjois-Suomeen. Alkukesän kuivuus ei ole vaikuttanut suuresti mustikkasatoon.

– Mustikka kukkii aikaisin keväällä, kun lumien sulamisvedet ovat vielä maaperässä. Se vähän puskuroi kuivuuden vaikutusta, sanoo Manninen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Puolukka kukkii parhaillaan ja sitäkin on laskettu tulevan keskinkertaisesti. Puolukasta odotetaan kuitenkin etelään selvästi parempaa satoa kuin pohjoiseen. Mannisen mukaan puolukan kukinta on ollut Etelä-Suomessa paikoin runsasta.

Kesäkuun alun hallojen pelätään verottavan hillasatoa, vaikka senkin kukinta onnistui hyvin. Sadosta ei Mannisen mukaan odoteta yhtä runsasta kuin viime vuonna.

Myös metsämansikka alkaa kypsyä. Mansikka kypsyy samassa aikataulussa kuin mustikka eli nekin tulevat poimittaviksi heinäkuun aikana, sanoo Manninen.

Lue myös:

Älä jää ilman mansikoita! Satokausi tänä vuonna normaalia aikaisemmin ja lyhyempi – Nyt on paras hetki ostaa mansikat

Lue seuraavaksi