KKO: Alkon monopoli ei ristiriidassa EU-oikeuden kanssa – virolaismiehelle tuomio niin sanotussa Alkotaxi-jutussa

Virolaisyrittäjä myi vuonna 2009 alkoholijuomia internetissä Alkotaxi-sivustolla ja kuljetti niitä kotiin suomalaisille asiakkaille.

Luvaton alkoholin myynti
Alkotaxi parkissa Sörnäisten rantatiellä.
Anna Eksymä / Yle

Korkein oikeus on tuominnut internetsivuston kautta alkoholijuomia myyneen virolaisyrittäjän rangaistukseen alkoholirikoksesta (siirryt toiseen palveluun). KKO korotti virolaisyrittäjän tuomion niin sanotussa Alkotaxi-jutussa kuudesta kahdeksaan kuukauteen ehdollista vankeutta. Yrittäjä oli tuomittu käräjillä ja hovissa alkoholin nettimyynnistä ja kotiinkuljetuksesta.

Keskeisenä kysymyksenä tapauksessa oli, oliko Suomen alkoholilainsäädäntö Euroopan unionin oikeuden vastainen, kuten yrittäjä väitti.

Korkein oikeus katsoi, että Alkon vähittäismyyntimonopoli ja vähittäismyynnin lupajärjestelmä Suomessa eivät ole ristiriidassa Euroopan Unionin oikeuden kanssa.

Tuomio oli merkittävä linjaus, sillä KKO arvioi ratkaisussaan unionin oikeuden kannalta Alkon vähittäismyyntimonopolia sekä mietoja alkoholijuomia koskevaa vähittäismyyntilupajärjestelmää.

Hovioikeus oli aiemmin hylännyt syytteen alkoholirikoksesta osittain, sillä se katsoi, ettei mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta voinut kieltää.

Yrittäjä oli kesällä 2009 myynyt Suomessa asuville yksityishenkilöille alkoholijuomia. Kaupoista oli sovittu yhtiön internetsivuston välityksellä, minkä jälkeen yrittäjä oli tuonut juomat Virosta Suomeen ja toimittanut ne täällä ostajien koteihin.

KKO katsoi, että kaupanteko oli ollut alkoholilain vastaista vähittäismyyntiä. Yrittäjä oli siten syyllistynyt alkoholirikokseen.

Lue lisää:

Viinaa suomalaisille netissä myyneen virolaisen Alkotaxi-yrittäjän oikeusjuttu korkeimpaan oikeuteen

Hovioikeus alensi Alkotaxi-yrittäjän tuomiota – mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voida kieltää

Hovituomio pakotti alkoholiuudistuksen uuspohdintaan – jatkossa mietojen alkoholijuomien nettikauppa joudutaan ehkä sallimaan

Lähteet: STT