Työministeri esitteli aktiivimalli kakkosen suunnitelmat: Työtä haettava neljä kertaa kuukaudessa, karenssisuunnitelmat muuttuneet entisestä

Hallituksen uusissa kaavailuissa aktiivimalli kakkosen karenssiajat ovat lyhyemmät kuin aiemmissa suunnitelmissa.

työttömyysturvan aktiivimalli
TE-toimiston aula.
Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi tulevaisuudessa omatoimista työnhakua.Emilia Malin / Yle

Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli tänään torstaina hallituksen tuoreet suunnitelmat työttömyysturvan uudistamiseksi eli niin sanotun "aktiivimalli kakkosen".

Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi tulevaisuudessa omatoimista työnhakua. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan haettavien työpaikkojen määrä määriteltäisiin työllistymissuunnitelmassa. Työnhakijalta edellytettäisiin neljän työpaikan hakemista kuukaudessa, jos työnhakijalla on hyvät mahdollisuudet saada työtä ja työnhakija pystyy hakemaan töitä itsenäisesti.

Tietyillä edellytyksillä haettavien työpaikkojen velvoite voi olla neljää pienempi. Jos työtön esimerkiksi tarvitsee työnhakuunsa tukea, voi haettavien työpaikkojen määrä olla neljää matalampi tai hakua ei edellytettäisi lainkaan.

Hallituksen tuoreessa esityksessä työnhaun ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraisi muistutus. Toisesta laiminlyönnistä seuraisi 10 päivän karenssi ja kolmannesta laiminlyönnistä 20 päivän karenssi. Neljännestä laiminlyönnistä seuraisi työssäolovelvoite.

Aiemmin julkisuudessa olleessa mallin edellisessä versiossa työtöntä olisi uhannut toisen laiminlyönnin jälkeen joko prosenttiperustainen etuuksien vähennys tai 30 päivän karenssi. Kolmannesta laiminlyönnistä karenssi olisi pidentynyt 60 päivään eli kahteen kuukauteen.

Työministeri Lindströmin mielestä malli menee työttömän kannalta hyvään suuntaan.

– Työttömälle tämä tarkoittaa sitä, että vastuu omasta työttömyydestä ja aktivoinnista on yhä enemmän hänellä itsellään. Samalla koetamme tulla myös vastaan sillä, että ei tule niin paljon sanktioita ja sanktiojärjestelmä on anteeksiantava, Lindström sanoo.

Palkansaajajärjestöt ovat arvostelleet hallituksen suunnitelmia ankarasti. Yksi arvostelun aihe on lisääntyvä byrokratia.

Lindströmin mukaan byrokratia tulee päinvastoin vähenemään. Hän viittaa verkkopalveluiden lisääntyvään käyttöön ja luottamuksen lisääntymiseen.

– Vanhanaikainen kyttääminen jää tässä vähemmälle ja puututaan vasta sitten, kun haastattelujen kautta havaitaan, että työnhaussa on toivomisen varaa. Mielestäni työttömiin pitää luottaa enemmän.

Hallitus lähettää esityksen lausuntokierrokselle vielä tällä viikolla. Tavoitteena on antaa esitys eduskuntaan syysistuntokaudella. Voimaantuloajasta päätetään myöhemmin.

Uudistus on työministeri Lindströmin mukaan sidottu sote- ja maakuntauudistuksen etenemiseen, sillä myös työvoimapalvelut siirtyvät tulevien maakuntien hoidettavaksi.

Juttua päivitetty 28.6. klo 10.43 ja 12:20: Poistettu otsikosta viittaus siihen että työtä olisi haettava vähintään 4 kertaa kuukaudessa. Työtä on haettava 0-4 kertaa kuukaudessa työllistymissuunnitelmasta riippuen. Lisätty juttuun työministeri Jari Lindströmin kommentit.

Lue myös:

Aktiivimallin kakkososa etenemässä: Työttömän haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, rangaistuksia porrastettu

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus