Tutkimus: Jo kohtuullinen alkoholin käyttö vahingoittaa nuorten elimistöä

Tutkimuksen mukaan muutoksia havaittiin myös niillä nuorilla, jotka joivat sosiaalisesti hyväksyttyjä määriä alkoholia.

alkoholinkulutus
Oluttuoppeja kilistellään.
AOP

Alkoholin juonnin haittavaikutukset aivojen toimintaan alkavat näkyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Tutkimus vahvistaa saman ryhmän aiemmin saamia tuloksia. Nyt julkaistavassa tutkimuksessa käytettiin uusia menetelmiä.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa havaittiin, että myös tavanomaisena pidetyllä juomisella on haitallisia vaikutuksia nuorten elimistöön sekä aineenvaihduntaan että aivojen harmaan aineen tilavuuteen. Löydökset olivat samansuuntaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa on havaittu eläinkokeissa ja iäkkäämpien alkoholiriippuvaisten aivoissa.

Tutkimus aloitettiin jo vuonna 2005 ja tuolloin osallistujat olivat 13–18-vuotiaita.

– Muutokset näkyivät muutoin terveillä nuorilla, joilla ei ollut alkoholiriippuvuuden diagnoosia. He joivat siten kuin nuoret Suomessa yleensäkin. Käyttö painottui viikonloppuihin ja he joivat sosiaalisesti hyväksyttyjä määriä alkoholia, tohtorikoulutettava Noora Heikkinen kertoo.

Naiset erityisen herkkiä

Erityisesti haitalliset muutokset näkyivät paljon juovilla nuorilla naisilla. Varmaa selitystä sille, miksi alkoholi on erityisen vahingollista naisille, ei ole.

– Naisten aivot ja keho ovat herkempiä reagoimaan alkoholin käyttöön. Syy voi olla se, että naiset ovat pienempikokoisia. Naisten ja miesten aivojen kehitysvaiheissa on myös eroja, Heikkinen sanoo.

Tutkimuksessa seurattiin kuopiolaisia nuoria teini-iästä asti noin kymmenen vuoden ajan. Paljon ja vähän juovilta nuorilta määritettiin aineenvaihduntatuotteiden profiili ja mitattiin harmaan aineen tilavuutta aivokuvantamisella. Näitä menetelmiä ei ole aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty.

Tutkimus julkaistaan kansainvälisessä vertaisarvioidussa Alcohol-julkaisusarjassa.

28.6.2018 kello 18:02: Juttuun tarkennettu tutkimukseen osallistuneiden nuorten ikä