Yhdysvallat mukaan jalkapallopoikien etsintään Thaimaassa – luolastossa oletettavasti ilmatasku

Lisäksi etsintöihin osallistui torstaina brittiläisiä sukeltajia, joiden yritykset löytää joukkue epäonnistuivat sateen takia.

luolat
Amerikkalaissotilaat saapuivat luolastolle torstaina.
Amerikkalaissotilaat saapuivat luolastolle torstaina.Pongmanat Tasiri / EPA

Yhdysvaltojen armeija alkaa antaa apua Thaimaassa kadonneen jalkapallojoukkueen etsinnöissä. Yhdysvallat lähettää tuhat sotilasta apuun luolastoon kadonneen alle 16-vuotiaiden jalkapallojoukkueen ja heidän valmentajansa löytymiseksi.

Lisäksi joukko brittisukeltajia yritti torstaina kahdesti löytää kadonneet. Rankkasade kuitenkin pakotti sukeltajat lopettamaan syvemmälle luolastoon etenemisen, kertoivat viranomaiset.

Paikallista aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä saapuvat Yhdysvaltain lähettämät sotilaat ovat erikoistuneita pelastus- ja selvitymisoperaatioihin. Heidän kerrotaan auttavan viranomaisia pohtimaan parhaita keinoja pelastustöiden jatkamiseksi.

Kaksitoista pelaajaa ja heidän valmentajansa katosivat Tham Luangin luolaverkostoon Pohjois-Thaimaan Chiang Raissa lauantaina.

Vedessä näkymä kuin latte-kahvissa

Vesisateet ovat muuttaneet luolastossa olevan veden mutaiseksi ja veden virtaus on voimakas.

– Se on kuin latte-kahvia, joten vedessä ei voi nähdä mitään, kertoo Ben Reymenants, joka omistaa sukellusyrityksen Thaimaassa ja auttaa etsinnöissä.

Vettä on yritetty myös pumpata luolastosta, mutta veden pinta ei ole laskenut.

Tham Luangin luolaverkosto on maineeltaan vaikea jopa kokeneiden luolasukeltajien mielestä. Monsuunisateiden aikaan heinä-marraskuussa luolaan tulvii vettä, jolloin sisältä saattaa olla vaikeampi päästä pois.

Luolaverkostosta löytyy kuitenkin myös ilmataskuja ja joukkueen uskotaan saattavan olla elossa suuressa tilassa luolaston keskiosassa.

Etsintäolosuhteet ovat vaikeat.
Luolastossa etsintäolosuhteet ovat vaikeat.EPA/ DNP

Myös poraamista luolaston sivulta yritetään. Yläpuolelta tehtynä poraus saattaisi oli riskialtista.

Valmentajan ja poikien kerrotaan tuntevan luolaston hyvin. He ovat olleet sisällä luolastossa torstaina viiden päivän ajan.

Lue lisää:

Muistatko vielä Chilessä 69 päivää loukussa olleet kaivosmiehet? – Thaimaan junnujoukkueelle toivotaan vastaavaa ihmepelastusta

Pelastajat aikovat porata reiän luolastoon, jonne lasten jalkapallojoukkue katosi Thaimaassa – "Toivoa on yhä"

Thaimaan luoliin kadonnut jalkapallojoukkue ei ole vieläkään löytynyt – "Löysimme jalan- ja kädenjälkiä"

Lähteet: AFP, AP