Kuha tarraa värikkäisiin ja rämiseviin vieheisiin – katso videolta kalastusoppaan vinkit jigaukseen

Kuha liikkuu eri tavalla eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

kuha
Yöllä saatua kuhaa irrotetaan haavista.
Kylmän veden aikaan kala saattaa myös syödä eri aikaan kuin normaalisti.Paavo Häikiö / Yle

Kuhakannat ovat viime vuosien aikana runsastuneet koko maassa. Tämä näkyy myös Pohjois-Savossa, jossa Siilin kalakerhon puheenjohtajan Ari Kolehmaisen mukaan kuhaa on käytännöllisesti katsoen jokaisessa järvessä.

Kuha kuuluu ahvenkalojen heimoon ja muistuttaa ulkonäöltään pitkänomaista ahventa. Siihen viittaa myös sen latinankielisen nimen (Sander lucioperca) loppuosa: "haukiahven".

Kuha pitää lämpimästä vedestä, mikä näkyy sen liikkumisessa. Kala viihtyy talvella lähellä pohjaa, missä on lämpimin vesi, kun taas heinäkuun helteillä sen tavoittaa parhaiten pinnasta tai välivedestä.

Petokalana kuha liikkuu pikkukalojen perässä, erityisesti kuoreparven liepeillä.

Värikäs vaappu on usein paras

Kolehmaisen mukaan kuhan näköaisti ei ole hyvä, vaan kala pyydystää saaliinsa pääosin kylkiviivan avulla. Tiedolla on merkitystä, kun kalastaja valitsee sopivaa vaappua.

– Mahdollisimman näkyvä ja mahdollisimman paljon ääntä pitävä, räminäkuulia sisältävä vaappu lienee suosituin, Kolehmainen vinkkaa.

Kuhaa perataan
Marjut Suomi / Yle

Nyrkkisääntönä on myös se, että mitä tummempi ja sameampi vesi, sitä räikeämpi vaappu.

– Monesti on niin, että millä kuhaa pyytää, sillä niitä myös saa, Kolehmainen virnistää.

Kuha liikkuu lämpimässä vedessä

Kuha on kutuaikana keväällä helposti löydettävissä, sillä silloin sen selkäevät saattavat näkyä jopa veden pinnassa. Sen pyytäminen kutuaikana ei ole kuitenkaan suositeltavaa.

– Jos niitä silloin pyytää, niin voisi harkita pyydystä ja päästä -kalastusta.

Kun vesi lämpenee uimalämpöiseksi, kuhan tavoittaa varsinkin ilta- ja yöaikaan lähempänä pintaa. Päivällä kuha taas painautuu syvemmälle, 6–7 metrin syvyyteen.

– Kun syvyyden tietää, niin sitä on mahdollista saada – ja paljon.

"Auringonlaskun molemmin puolin"

Entä mikä on paras vuorokaudenaika pyytää kuhaa? Kolehmaisen mukaan kuha on aktiivisimmillaan illalla, auringonlaskun molemmin puolin.

– Voi katsoa ensin rauhassa puoli yhdeksän uutiset, ennen kuin lähtee vesille. Kuumin hetki kestää perinteisesti yhteen yöllä. Sitten, kun aurinko taas nousee, on niin sanottu syöntipiikki.

Iso ja pieni kuha eivät yleensä liiku samoissa parvissa. Myös ahven ja kuha uivat yleensä eri parvissa, joten niitä saa harvoin runsaasti yhteissaaliina.

Kalastusopas neuvoo kalastajaa veneessä
Katso videolta kalastusopas Peter Lahden niksit ja kuinka kalaa nousee, kun syönti sattuu kohdalleen ja vieheet ovat sopivan värisiä.