Annabelle on suomalaisten suosikki, vaikka onkin hankala viljeltävä – Video: Varhaisperunoiden makutesti

Värikkäät perunalajikkeet ovat haastamassa perinteiset, keltamaltoiset perunat.

peruna
Varhaisperunoita.
Kolmen hengen raati maisteli kolmea samassa pellossa kasvatettua varhaisperunalajiketta. Testattavana olivat suomalaisten suosikki Annabelle ja uudemmat lajikkeet Carrera ja Avanti.

Perunalajikkeiden värikirjo on laajenemassa. Tähän asti suomalaiset ovat suosineet voittopuolisesti keltamaltoisia perunoita.

Perunoita jalostava Kantaperuna uskoo uusien eurooppalaisten virtausten tulevan myös Suomeen.

– Ensi talvelle uumoillaan punamaltoista tuotetta. Sinimaltoista jo myydään puutarhapalstoille viljeltäväksi. Ruotsissa perunat ovat monivärisempiä kuin täällä, ja kun mennään vielä etelämmäs, värikirjo vain kasvaa, kertoo Kantaperuna Oy:n valikoimapäällikkö Mika Paassilta.

Paassillan mukaan perunamieltymykset vaihtelevat selvästi alueittain. Saksalaiset syövät hyvin samantyyppistä perunaa kuin suomalaiset. Toisaalta vaihteluja näkyy jo ihan maankin sisällä.

– Tampereella viljellään ja syödään pidemmän mallista perunaa kuin mitä esimerkiksi Pohjanmaalla. Siellä suositaan pyöreämpää perunaa.

Valta kuluttajilla

Uusia perunalajikkeita kehitetään jatkuvasti. Kehitystyö on kuitenkin hidasta. Kun uusi lajike risteytetään, kestää minimissään kymmenen vuotta ennen kuin se saadaan kaupalliseen käyttöön.

Kehitystyössä kiinnitetään huomiota moniin asioihin. Mika Paassilta kertoo, että lajikkeen kehityksen aikana tutkitaan noin 80 asiaa. Monen asian pitää olla kunnossa, jotta lajike päätyy kauppoihin. Toisaalta eri perunoilta halutaan eri asioita.

– Perunalastuihin on omat jalostuslinjansa, ranskanperunoihin omansa ja varhaisperunoihin vielä omansa. Kaikissa perunoilta haetaan tiettyjä kriteerejä, ja ne ovat aina joistain muista asioista pois.

Uudehkoista lajikkeista Annabelle on kuluttajien suosikki, mutta se ei missään nimessä ole helpoin viljeltävä.

Mika Paassilta

Varhaisperunan tärkein kriteeri on aikaisuus. Varhaisperunoita toivotaan pöytään jo äitienpäiväksi, joten perunoilta vaaditaan nopeaa kasvurytmiä. Toisaalta tärkeää on myös perunoiden laatu, lajikkeen taudinkestävyys ja satoisuus.

Mika Paassillan mukaan kuluttajien mielipiteet ovat tärkeitä.

– Uudehkoista lajikkeista Annabelle on kuluttajien suosikki, mutta se ei missään nimessä ole helpoin viljeltävä. Joku toinen lajike voisi olla parempi, mutta kun kuluttajat haluavat, on sitä oltava viljelijällä tuotannossa.