Hyppää sisältöön

Prinssi William laski kukkia isoisoäitinsä haudalle Öljymäellä – vieraili myös kiistellyllä moskeija-alueella Jerusalemissa

Brittiviranomaisten mukaan kukaan kuningasperheen jäsen ei ole aiemmin vieraillut Al-Aksan moskeija-alueella.

Britannian prinssi William vieraili torstaina kukkia isoisoäitinsä prinsessa Alicen haudalla Jerusalemissa. Kuva: Sebastian Scheiner / EPA

Britannian prinssi William laski torstaina kukkia isoisoäitinsä prinsessa Alicen haudalle Jerusalemissa. Battenbergin ja Kreikan prinsessa Alice on haudattu venäläisortodoksisen Maria Magdaleenan kirkon kryptaan Öljymäelle.

Prinsessa Alicea kunnioitetaan Israelissa hänen suojeltuaan juutalaisia natsimiehityksen aikana Kreikassa. Prinssi Phillipin äiti piilotteli Cohenin perheen jäseniä palatsissaan Ateenassa toisen maailmansodan aikana. Hänelle on myönnetty Israelin korkein ei-juutalaisille annettava arvonimi.

Hartaana kristittynä tunnettu prinsessa Alice kuoli Lontoossa 1969, mutta hänet haudattiin myöhemmin pyyntönsä mukaisesti Jerusalemiin tätinsä viereen. Alicen täti oli nunna ja hän perusti luostarin. Myös Alice otti nunnavihkimyksen myöhempinä vuosinaan.

Myös Williamin isä prinssi Charles sekä isoisä prinssi Phillip ovat vierailleet prinsessa Alicen haudalla Itä-Jerusalemissa.

Ensimmäinen brittikuninkaallinen Al-Aksassa

Prinssi William vieraili torstaina myös kiistellyllä Temppelivuoren alueella. Williamista tuli näin ensimmäinen kuninkaallisen perheen jäsen, joka on käynyt Al-Aksan moskeija-alueella.

William vieraili lyhyesti sekä Al-Aksassa että Kalliomoskeijassa muslimiuskonoppineiden kanssa. Hetkeä myöhemmin hän siirtyi rabbien seurassa Länsimuurille, missä hän juutalaiseen tapaan jätti rukouksen muurin koloon.

Länsimuuri on viimeinen säilynyt osa juutalaisten raamatullista temppeliä Jerusalemin vanhassakaupungissa. Israel valloitti alueen 1967 sodassa.

Kuva: AOP

Kovan linjan juutalaiset ovat vaatineet oikeutta rukoilla myös moskeija-alueella, joka puolestaan on muslimien kolmanneksi pyhin paikka. Kiista Temppelivuoresta on aiheuttanut välikohtauksia juutalaisten ja palestiinalaisten välillä vuosikymmeniä.

Prinssi William havaitsi Israelin-vierailunsa aikana liikkuvansa diplomaattisesti heikoilla jäillä, kun hän keskiviikkona lipsautti puheessaan palestiinalaisalueista valtiona.

– Olen iloinen siitä, että kaksi valtiotamme työskentelee niin läheisessä yhteistyössä, prinssi William sanoi palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille Ramallahissa.

Prinssi William päättää viisipäiväisen vierailunsa Jordaniassa, Israelissa ja palestiinalaisalueilla tänään torstaina.