1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Kansanedustaja kanniskeli panimon lahjoittamaa kaljalootaa eduskunnan käytävällä – Eduskunnan hallintojohtaja: "Ei ongelmallista arvovallan kannalta"

Hartwallin Simon Elolle (sin.) lahjoittama olutlaatikko alittaa eduskunnan 400 euron lahjaohjesäännön. Panimo lähettää lahjoja, jotta "päättäjät muistaisivat alan olemassaolon".

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo eduskunnassa 26.6.2018. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Panimon lahjoittaman olutlaatikon julkinen esittely eduskunnan käytävillä täyttää päättäjän asianmukaisen toiminnan kriteerit. Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kantoi Hartwallilta saamaansa 24 oluttölkin laatikkoa eduskunnassa tiistaina, kertoi Ilta-Sanomat tuoreeltaan (siirryt toiseen palveluun).

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että olutlaatikon vastaanottaminen on hyväksyttävää niin lahjaohjesäännön (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuin muutenkin.

– Kyseessä on kotimainen elintarvike, eikä lahjoitus ole lähelläkään 400 euron ilmoitusvelvollisuuden rajaa. Aika riski äijä pitäisi olla, jos pystyisi kantamaan satojen eurojen arvosta olutta omin voimin.

Lahjaohjesäännössä todetaan seuraavaa:

"Kansanedustajan eduskunnan virallisena edustajana vastaanottamat yli 400 euron arvoiset lahjaesineet ovat eduskunnan omaisuutta. Ne on ilmoitettava keskuskanslian ylläpitämään rekisteriin ja luovutettava eduskunnan kokoelmiin, ellei niiden säilyttämisestä esimerkiksi valiokuntahuoneessa tai edustajan työhuoneessa sovita eduskunnan taide-, sisustus- ja museoasioista vastaavan eduskunnan intendentin kanssa.

Edustaja voi tehdä kansliatoimikunnalle anomuksen lahjan lunastamisesta itselleen. Kansliatoimikunta päättää anomuksen hyväksymisestä ja lunastushinnasta. "

Myöskään poliitikolta edellytettävä arvovalta ei ollut Rauhion mukaan vaarassa, vaikka päättäjän käsissä oli alkoholijuomia.

– Päinvastoin. Mielestäni on ymmärrettävää, positiivista ja jopa kannatettavaa, että kansanedustaja ymmärtää suomalaista elinkeinotoimintaa. Tämä ei ollut ongelmallista kansanedustajan arvovallan kannalta.

Laatikossa oli 5,3-prosenttista olutta.

Futisottelun kyytipoikana

Kansanedustaja Simon Elo ottaa tapauksen kesäisellä huumorilla.

– Join laatikosta muutaman oluen, kun seurasin jalkapallon MM-kisoja. Harmi vain, että suosikkini Islanti hävisi Kroatialle.

Elon mielestä olutlaatikon vastaanottaminen sopi hyvin soten etenemisen juhlistamiseen.

– Sain laatikon jo pari viikkoa sitten sitä pyytämättä. Olin juuri kantamassa sitä pois työhuoneestani, kun paikalle sattui toimittajia ja kuvaajia.

Jos eduskunta ei olisi käsitellyt sotea vaan vaikkapa alkoholilakia, Elo olisi toiminut asiassa toisin.

– Siinä tapauksessa olisi ollut poliittisesti erilainen tilanne. En olisi ollut niin kepeällä mielellä asian suhteen.

Elo kertoo saaneensa kielteistä kansalaispalautetta olutlaatikon vastaanottamisesta lahjuksena.

Hartwallille tavallista suhdetoimintaa

Hartwallista todetaan, että lahjoitukset ovat heille tavallinen tapa lähestyä yhteistyökumppaneita. Lahden tehtaalta lähtee yhtiön mukaan perinteisesti kesäjuomia moneen paikkaan ja hyvin erilaisille tahoille.

– Sponsoroimme tapahtumia ja lähetämme juomia monenlaisille yhteistyökumppaneille. Mukana on myös muutamia päättäjiä eri aloilta. Se on meidän tapamme toivottaa hyvää kesää. Vaikuttajien suuntaan muistutamme alan olemassaolosta, paljastaa viestintäpäällikkö Elina Lehmusto.

Mielestäni on ymmärrettävää, positiivista ja jopa kannatettavaa, että kansanedustaja ymmärtää suomalaista elinkeinotoimintaa.

Pertti Rauhio

Lahjoituksen määrästä ilmoittaminen on kansanedustaja Simon Elolle tuttua puuhaa. Elo nostaa esille kansanedustajien delegaation tutustumismatkan Taiwaniin vuonna 2016.

Taiwanin hallitus kustansi lento- ja majoituskuluja 2 000 eurolla.

– Matka oli Taiwanin hallituksen pr-työtä länsimaisille poliitikoille. Tämän koko ajan tiedostimme.

Tavallisimmin 400 euron ilmoitusvelvollisuus ylittyy eduskunnassa, kun poliitikko vastaanottaa hotelli- ja pääsylippukokonaisuuden.

– Kansainväliset valtuuskunnat tuovat usein mukanaan muistoesineitä poliitikoille, mutta silloin harvemmin tuo 400 euron raja ylittyy, kertoo hallintojohtaja Pertti Rauhio.