Turun yliopisto lisää tutkimusta Kevolla lahjoitusvaroin

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro lahjoitti kolme professuuria luonnon monimuotoisuuden tutkimukseen.

hyväntekeväisyys
Kevon kanjoni
Kevon kanjoniMetsähallitus

UtsjokiLääkintöneuvos Sakari Alhopuro on lahjoittanut Turun yliopistolle 1,5 miljoonaa euroa kolmen professuurin perustamiseen.

Professuureista yksi keskittyy subarktiseen ekologiaan, toinen Saaristomereen ja kolmas luonnon monimuotoisuuteen. Professuureihin kuuluu tutkimuksen ohella myös koulutusta ja valistustyötä.

Subarktisen ekologian professoriksi on kutsuttu filosofian tohtori Kari Saikkonen ja biodiversiteettitutkimuksen professuuriin filosofian tohtori, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari E. Sääksjärvi.

Saaristomeren professuurin paikkaa ei ole vielä täytetty.

Kari Saikkonen
Subarktisen ekologian professori Kari SaikkonenErja Hyytiäinen

Subarktisen ekologian professori Kari Saikkonen on tutkimuksessaan keskittynyt ilmastonmuutoksen vaikutusten, evoluutioekologian, ekologian ja ympäristön kemikalisoitumisen tutkimukseen.

Uudessa työssään hän aikoo panostaa erityisesti Utsjoella Kevon tutkimuslaitoksen mahdollisuuksien hyödyntämiseen laaja-alaisessa ilmastonmuutostutkimuksessa.

– Suomen pohjoisen sijainnin sekä Golf-virran ylläpitämän leudon ympäristön ansiosta meidän on helppo tutkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia niin, että tulokset ovat yleistettävissä laajoilla alueilla pohjoisessa ympäristössä, Saikkonen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Professuurilahjoituksen taustalla huoli luonnosta

Sakari Alhopuro sanoo, että hänen lahjoituksensa takana on huoli luonnosta ja halu tukea suomalaista luonnon monimuotoisuuteen liittyvää tutkimusta ja opetusta.

– Olen saanut Turun yliopistosta hyvän koulutuksen lääkärin ammattiin. Kun yliopistolle antaa lahjoituksen, voi olla varma, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Jos nyt lähtisin opiskelemaan, hyödyntäisin ilman muuta Turun yliopiston kenttäasemien monipuoliset mahdollisuudet luonnon, hyönteisten ja lintujen tutkimukseen.

Sakari Alhopuro
Lääkintöneuvos Sakari AlhopuroErja Hyytiäinen