Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenen tuomio jäi voimaan Vantaan lahjusjutussa – perui valituksensa

Yhtä haaraa laajasta lahjusvyyhdestä puidaan yhä käräjillä.

tuomiot
Lakikirja
Hovioikeuden ratkaisusta voi pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Arkistokuva.Emilia Malin / Yle

Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenen ja entisen VVO:n johtajan Tapio Päivisen käräjätuomio törkeästä lahjuksen ottamisesta jää voimaan. Päivinen on perunut valituksensa hovioikeudelle.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet syytteiden mukaisesti, eikä syyttäjä ole valittanut Päivisen tuomiosta.

Päivinen tuomittiin käräjillä vuoden ja 2 kuukauden ehdolliseen vankeuteen, koska oikeuden mukaan Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen lahjoi Päivistä vuosina 2007-2011. Hänet tuomittiin menettämään vastaanotettuina lahjuksina 34 335 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi Tuomisen kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta

Päivinen osallistui kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksiin ja päätöksentekoon seitsemässä kaavamuutosasiassa, joissa Tuominen oli kaavamuutoksen hakijan palkkaamana suunnittelijana tai konsulttina.

Käräjäoikeus tuomitsi Tuomisen kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta 2 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen ja 5 vuoden liiketoimintakieltoon.

Käräjäoikeus tuomitsi törkeästä lahjuksen ottamisesta myös Vantaan entisen apulaiskaupunginjohtaja ja kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen.

Peltomäelle käräjäoikeus langetti 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistuksen ja tuomitsi valtiolle maksettavaksi 187 958 euroa, jonka arvosta Peltomäki sai oikeuden mukaan lahjoja ja etuuksia.

Peltomäki ja Tuominen ovat valittaneet asiasta hovioikeuteen.

HOK-haara loppusuoralla

Lahjusvyyhteen liittyy vielä haara, jossa muun muassa Leila Tuomista syytetään HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Jari Leivon lahjomisesta elinkeinotoiminnassa sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Syytteissä lahjomisesta on useita henkilöitä.Syytetyt ovat kiistäneet rikokset. Leivoa epäillään noin 800 000 euron lahjusten ottamisesta muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään vuosina 2005-2012.

Oikeudenkäynnissä on väännetty muun muassa siitä, tiesikö työnantaja sponsoroinnista ja suosiko Leivo tai oliko Leivolla mahdollisuutta tai tarkoitusta suosia HOK-Elannon yhteistyökumppaneita.

Leivon työhön kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. HOK-Elannon haaran käsittely Helsingin käräjillä on loppusuoralla.

Lue myös:

Syyttäjä: Lahjuksista syytetty Vantaan ex-johtaja Peltomäki lensi Bangkokiin ja Pariisiin arkkitehtitoimiston rahoilla

Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuotta vankeutta

Jukka Peltomäki oikeudessa: Närää on herättänyt se, että nainen on pärjännyt