Vanhan kirjallisuuden päivillä huutokaupataan WSOY:n arkistosta löytyneitä kirjaharvinaisuuksia: Waltaria, Linnaa, Kiveä

140 vuotta sitten perustettu WSOY siivosi arkistoaan ja myy osan aarteistaan huutokaupassa.

kirjat
Mies tutkivat antikvariaatin myyntipöytää.
Vanhan kirjallisuuden päivät kokoaan kirjojen ystäviä Vammalaan viikonloppuna.Petri Aaltonen / Yle

Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa huutokaupataan perjantaina WSOY:n arkistosta löytyneitä kirjaharvinaisuuksia. Myynnissä on noin 150 teosta, joista erikoisimpia ovat kanootin rakentamispiirustukset sisältävä kanoottikirja vuodelta 1933 ja Maantieteellinen Suur-Suomi työkartta sodan ajalta.

Numeroituja, rajoitettuja painoksia on muun muassa Aleksis Kiven, Juhani Ahon ja Väinö Linnan teoksista. Monet niistä ovat kirjailijan signeeraamia. Huutokaupassa myydään myös Mika Waltarin teosten ensipainoksia. Lisäksi joukossa on hyväkuntoisia teoksia 1800-luvulta sekä 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

"Hyvä tilaisuus keräilijöille"

Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustannusjohtaja Tero Norkkolan pitää WSOY:n kirjahuutokauppaa todella harvinaisena tapauksena.

– WSOY:n historia on komea ja se on edelleen valtakunnallisesti merkittävimpiä kirjankustantamoja, vaikka onkin siirtynyt ulkomaiseen omistukseen, hän sanoo.

– Yhtä pitkälle historiaan ulottuvia kustantajakappalearkistoja ei ole monella. Kyseessä on todennäköisesti hyvä tilaisuus kirjankeräilijöille.

WSOY:ssä luokiteltiin ja järjestettiin viime syksynä 140-vuotiaan kustannustalon arkistoon kertyneet kirjat. Osa päätyi digitalisoitaviksi ja joistain otettiin uusintapainoksia. Arkistoa siivottiin lahjoittamalla kirjoja Kansallisarkistoon ja erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Arvokkaimmat arkistosta poistetut teokset päätyivät Sastamalassa järjestettävään huutokauppaan.

Jokaista kirjaa jää WSOY:n arkistoon edelleen vähintään kaksi kappaletta. Lisäksi Helsingin yliopiston kirjastolla on lainmukaiset kappaleet jokaista kirjaa.

Huutokaupattavat kirjat ovat nähtävillä Sylvään koulun auditoriossa tuntia ennen huutokauppaa. Huutokauppa alkaa kello 16.

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään tänä viikonloppuna Sastamalassa. Tämän kesän teema on Naisen paikka.