Onko Suomen seuraava komissaari Stubb tai Urpilainen?

Ylen tietojen mukaan SDP ja kokoomus ovat sopineet, miten EU-komissaarin valinnassa menetellään, jos jompikumpi on eduskuntavaalien jälkeen suurin puolue.

Komissaari
Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen.
Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen.AOP / Lehtikuva

Suomen nykyisen EU-komissaarin Jyrki Kataisen (kok.) keskiviikon ilmoitus jättää politiikka käynnisti välittömästi keskustelun Suomen seuraavasta EU-komissaarista. Ensimmäisenä pohdinnoissa kärkeen nousi luonnollisesti toinen entinen kokoomuslainen pääministeri Alexander Stubb, joka toimii nyt Euroopan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa.

Stubbin ehdokkuus on hänen EU-taustansa vuoksi luontevaa, eikä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keskiviikkona millään tavoin asettanut esteitä Stubbin ehdokkuudelle. Stubb saattaa jopa nousta kokoomuksen veljespuolueiden eurooppalaisen yhteenliittymän eli Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokkaaksi.

SDP:n ja kokoomuksen välipuhe

Kokoomuslaisen komissaarin nimittäminen edellyttäisi kuitenkin, että kokoomus nousisi ensi kevään vaalien jälkeen eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Tuoreimmassa Ylen kannatusmittauksessa kärkipaikkaa pitää kuitenkin SDP.

Yle Uutisten tietojen mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomuksen Petteri Orpo totesivat heti keskiviikkona olevansa yhtä mieltä siitä, että etuoikeus komissaarin nimeämiseen kuuluu jommallekummalle puolueelle, siis siinä tapauksessa, että toinen puolueista sattuisi olemaan vaalien jälkeen suurin.

Urpilainen vahvoilla SDP:n ehdokkaaksi

Stubbin ehdokkuus kokoomuksessa ei ole tietenkään itsestäänselvyys, vaikka Orpo häntä hyvänä ehdokkaana pitääkin. SDP:n komissaaripörssissä vahvin ehdokas on Ylen tietojen mukaan puolueen entinen puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Urpilaisen komissaarinimitys antaisi Antti Rinteelle mahdollisuuden parantaa vuoden 2014 puheenjohtajakamppailun jäljiltä mahdollisesti vielä jääneitä haavoja.

On tietenkin mahdollista, että kumpikaan puolueista ei kannatusmittauksista huolimatta onnistu nousemaan suurimmaksi. Kärkikaksikon perässä mittauksissa ovat keskusta ja vihreät.

Lisää aiheesta:

Jyrki Katainen jättää politiikan – ei hae jatkoa komissaarina: "Kotipesä on Suomessa"