1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkiseudut

Taantuman runteleman kaupungin tyhjät liiketilat täyttyvät taiteella – ”Pahinta on henkinen lama”

Pieksämäen keskustan tyhjyyttään ammottavat liiketilat täyttyvät heinäkuuksi kuvataiteilijoiden töistä. Tyhjien näyteikkunoiden luoma apatia halutaan karkottaa kaupunkilaisten ja matkailijoiden silmistä.

Juha Hemminki, Hannele Haatainen ja Matti Lipsanen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Keskellä Savoa sijaitseva rautateiden risteyskaupunki on kärsinyt väestötappiosta vuosikymmeniä. Rautateiden ympärille aikoinaan syntyneet työpaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Keskustakortteleiden liiketilat ovat tyhjentyneet kauppojen lopettamisten ja uusien liiketilojen rakentamisen kautta.

– Pahinta on se henkinen lama, jota tyhjät liiketilat ovat syventämässä, pieksämäkeläinen pitkän linjan rakennusalan yrittäjä, rakennusneuvos Matti Lipsanen kuvastaa.

Eläkepäivillään paljon matkusteleva Lipsanen kyllästyi kotikaupunkinsa kolkkoon ilmeeseen ja sai idean, joka on muhinut päässä useiden Italian matkojen jälkeen.

– Monissa kaupungeissa taiteilijat ovat vallanneet tyhjiä tiloja Italiassa jopa kokonaisia kaupunkeja. Miksei näin voisi tehdä meilläkin, Lipsanen pohtii.

Tunnettu yrittäjä sai nopeasti puhuttua ideansa taakse Pieksämäen Kuvataideseuran ja ison joukon tyhjien liiketilojen omistajia.

– Kaikki, jotka sain kiinni, lähtivät mukaan.

Lipsanen laskeskelee, että ydinkeskustassa torin ja rautatieaseman välissä, suorastaan paraatipaikalla on parisenkymmentä tyhjää liiketilaa. Niistä 11 myymälän tyhjät näyteikkunat saavat koristeekseen kuvataiteiljoiden luomuksia.

– Aivan erinomainen idea. On iloa olla mukana tällaisessa, jonka tuo piristystä ja iloa kaupunkiin, pieksämäkeläinen kuvataiteilija ja opettaja Hannele Haatainen sanoo.

Haatainen on seurannut murheellisin mielin kotikaupunkinsa väestökehitystä ja kauppojen tyhjenemistä

– Surulliseksi se vetää, kun moni sellainen liike, jossa olen tykännyt asioida, on sulkenut ovensa.

Vajaan 20 000 asukkaan Pieksämäki on kokoansa suurempi kulttuurikaupunki, josta löytyy erittäin vireää teatteriharrastusta ja lähes sata kuvataideseuran jäsentä.

Pirjo Hokkanen. Kuva: Petri Vironen / Yle

"Tuo väriä ja iloa kaupungin elämään"

Taide valtaa Pieksämäen näyttävästi myös erään yhteensattuman ansiosta. Tunnettujen katutaiteilijoiden muodostaman Ryminä-ryhmän kesätempaus osuu täksi kesäksi Pieksämäelle. Pieksämäen pitkä asematunneli saa värikylläisen ilmeen kesäkuun viimeisellä viikolla.

– Aivan upea, että tällaista tehdään. Tuo varmasti väriä ja iloa kaupungin elämään, lähes päivittäin asematunnelin läpi polkupyöränsä kulkeva Pirjo Hokkanen hämmästeli keskiviikkona.

Tyhjien liiketilojen luoma autius halutaan pois silmistä vähintään heinäkuun ajaksi. Kaupunkiin odotetaan paljon vieraita muun muussa suositun Big Wheels (siirryt toiseen palveluun)-autotapahtuman aikana. Tapahtumaan odotetaan jopa 15 00 0 osanottajaa.

– Taiteilijoiden vastaanotto on ollut sitä luokkaa, että tapahtuma saa jatkoa ensi kesänä. Ellei käy niin onnellisesti, että liiketilat täyttyvät sitä ennen, Matti Lipsanen pohtii.

– Seuraavalla kesälle saadaan valmisteltua taidekatua kunnolla. Nyt tehtiin nollabudjetilla puhtaasti talkoilla ja pihavauhtia, Lipsanen sanoo.