"Valtatie 8 kuuluu kiistatta runkoverkkoon" – tien merkitys elinkeinoelämälle selvitetty

Valtatie 8 on vientiteollisuuden tuotantolinja. Siksi se on saatava osaksi suunniteltua runkoverkkoa. Näin päättelee Pohjanmaan kauppakamarin tilaama selvitys.

valtatiet
Kasitiellä rekkoja
Kasitie on paikoin kapea ja mutkainen varsinkin raskaan liikenteen tarpeisiin.Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjanmaan kauppakamarin tilaamassa selvityksessä Turusta Oulun eteläpuolelle kulkeva valtatie 8 halutaan osaksi suunnitteilla olevaa valtakunnallista runkoverkkoa. Rannikoa myötäilevä valtatie on erityisen tärkeä väylä alueen vientiteollisuudelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee runkoverkkopäätöstä, jossa jo olemassa olevat valtakunnallisesti merkittävät maantiet nimetään runkoverkoksi. Ne yhdistävät valtakunnan tärkeimmät keskukset ja palvevat erityisesti pitkän matkan henkilö- ja tavaraliikennettä.

Selvitystyön on tehnyt tehnyt rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitoimisto WSP Finlandin johtaja, professori Jorma Mäntynen. Hän on toiminut myös liikenne- ja kuljetustekniikan professorina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

– Suomessa mietitään nyt, mitkä ovat tärkeimpiä väyliä. Valtatie 8 kuuluu kiistatta runkoverkkoon. Tietä voidaan kutsua vientiteollisuuden tuotantolinjaksi ja sen merkitys Suomen kansantaloudelle on tavattoman suuri, Mäntynen sanoo.

Professori Jorma Mäntynen
Professori Jorma MäntynenTuomo Rintamaa / Yle

Valtatie 8 on ollut pohjalaisten murheena jo vuosia. Tie on paikoin kapea ja mutkainen varsinkin raskaan liikenteen tarpeisiin. Tien varren maakunnissa toivotaan, että pääsy osaksi runkoverkkoa vaudittaisi tien pahimpien paikkojen korjaamista.