Speden ideoimat mäkilinko, venesuksi ja monet muut keksinnöt ovat esillä Kuopiossa

Kuopiolaislähtöisen Pertti Pasasen lukuisat keksinnöt tulevat yleisölle tutuiksi tänä kesänä pidettävässä näyttelyssä.

Spede Pasanen
Spede kiillottaa Ford Mustangia
Spede kiillottaa Ford MustangiaanPertti Huotari / Yle

Viihdetaiteilija Pertti "Spede" Pasasen taiteellinen tuotanto ja keksinnöt ovat tänä kesänä esillä Kuopion Rauhalahdessa. Näyttelyyn tulee muun muassa Pasasen nuoruusvuosinaan tekemiä piirroksia ja maalauksia. Ne ovat nykyisin Speden siskon, Virpi Torrin hallinnassa.

Nähtäväksi tulee myös Speden keksijäystävä Raimo Kaukisen keräämiä tavaroita. Yleisö voi ihmetellä muun muassa Speden ideoimaa mäkilinkoa ja venesuksea. Esillä on myös useita muita keksintöjä piirustuksineen.

Näyttely liittyy ensi viikolla ensi-iltansa saavaan Rauhalahti Teatterin Pertti-näytelmään. Keksintö- ja taidenäyttely on auki vain näytelmäiltoina ja se sisältyy lipun hintaan. Näyttelyssä on esillä myös Pasasen kuuluisa auto 1960-luvulta.

Savolaisuus oli Spedelle iso asia

Speden sisko Virpi Torri on innoissaan siitä, että näyttelytavarat tulevat juurilleen Kuopioon.

– Kuopio ja savolaisuus on ollut minulle ja Pertille erittäin tärkeä asia.

Näyttelyyn tulevista taideteoksista Virpi Torrille mieluisin on Speden 18-vuotiaana tekemä naisfiguuri. Torrin mukaan se on vakavasti otettava taiteellinen työ.

Virpi Torri muistelee miten suomalaisen viihdemaailman legendoihin kuuluva Pertti-veli puhui savolaisuuden merkityksestä taiteilijaurallaan.

– Savolaisuus on paras pohja ponnistaa näissä hommissa. Savolaiset aivot ovat ilmeisesti sen verran vinossa, että he katselevat asioita hieman eri vinkkelistä kuin muut. Ja eri vinkkelistä asioita pitää katsoa, jos meinaa löytää huumoria jokapäiväisistä asioista, muistaa Torri Speden sanoneen.

Pertti-näytelmän ohjaava Ismo Apell virittelee toiveita, että Speden keksintö- ja taidenäyttelylle löytyisi sopiva tila Kuopiosta myös ensi talvelle. Rauhalahden teatterialueella näyttely on auki näytelmän yhteydessä 5. elokuuta asti.

Kuopiossa lapsuutensa ja koulunsa käynyt Pertti "Spede" Pasanen menehtyi vuonna 2001. Urallaan lukuisia elokuvia ohjannut ja tv-ohjelmia tuottanut Pasanen oli kuollessaan 71-vuotias.