1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maailmanperintökohteet

Hamina haluaa edelleen Unescon maailmanperintökohteeksi – hakemus vireillä

Suomen tavoitteena on päivittää oma aieluettelonsa tämän vuoden aikana.

maailmanperintökohteet
Haminan Raatihuone.
Yle

Haminan kaupunki haluaa edelleen Unescon maailmanperintökohteeksi. Hakuaika (siirryt toiseen palveluun) maailmanperintökohteiden Suomen aieluetteloon päättyy ensi viikon perjantaina, ja kaupunki aikoo jättää hakemuksen.

Kohteeksi haetaan Haminan linnoitusta ja siihen liittyvää ympyräasemakaava-aluetta. Suomessa ympyrän muotoinen kaupungin linnoitusrakenne on ainutlaatuinen, mutta Euroopasta sellaisia löytyy muun muassa Hollannista ja Ranskasta.

Maailmanperintökohteeksi hakemisesta on kaupungissa puhuttu jo pitkään. Asiasta on tehty valtuustoaloite vuonna 2011 ja tavoite on kirjattu myös kaupungin matkailuohjelmaan, joka ulottuu vuoteen 2020.

Kohteen matka maailmanperintökohteeksi on pitkä ja mutkainen. Suomen tavoitteena on päivittää oma aieluettelonsa tämän vuoden aikana. Päivitettyyn luetteloon valitaan korkeintaan neljä kulttuuri- ja luonnonperintökohdetta. Aieluetteloon valittavia kohteita aiotaan esittää maailmanperintöluetteloon seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Suomessa on tällä hetkellä seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Yksi niistä on Verlan tehdasmuseo Kouvolassa. Muita kohteita ovat muun muassa Suomenlinna, vanha Rauma, Petäjäveden kirkko sekä Merenkurkun saaristo.

Lue seuraavaksi