Yllättävä kumppanuus: Afrikka-osaaminen siivitti pikkuseuran sopimukseen espanjalaisen jalkapallojätin kanssa

Pohjoismaisten ja afrikkalaisten kontaktien ohella La Liga -seura Deportivo Alavésia kiinnostaa muun muassa JS Herculesin edistynyt urheiluteknologia.

jalkapallo
Jalkapallo yleiskuva kuvituskuva
Jalkapallon Kakkosessa pelaava JS Hercules sai ison kumppanuusseuran Espanjasta, kun se solmi farmisopimuksen Deportivo Alavésin kanssa.Tomi Hänninen

OuluPohjois-Espanjan baskimaalaisten temperamentti on samanlainen kuin pohjoismaalaisilla. Tämä on edesauttanut La Ligassa, Espanjan korkeimmalla tasolla jalkapalloa pelaavan Deportivo Alavésin ja oululaisen kakkosdivarin joukkueen JS Herculeksen yhteistyötä.

– Meillä on selvä yhteys kulttuurien välillä, sanoo Deportivo Alavésin omistavan Baskonia-Alavés Groupin kaupallinen johtaja Pablo Ortiz.

Yrityksen toinen keihäänkärki on Euroliigassa pelaava koripallojoukkue Saski Baskonia. Näiden kahden joukkueen vuotuinen liikevaihto on yli 80 miljoonaa euroa.

Espanjasta valmentajatukea ja pelureita

Hercules toimii espanjalaisseuran farmijoukkueenaja saa merkittävää apua urheilutoimintansa kehittämiseen.

Konkreettista hyötyä yhteistyöstä on jo nähtykin. Hercules on noussut kakkosdivarin c-lohkon kärkikahinoihin mukaan. Tähtäimessä oleva sarjanousu ei ole mitenkään mahdoton ajatus.

Espanjalaisseura on lähettänyt Ouluun kaksi valmentajaa ja viisi pelaajaa.

Päävalmentaja Ismael Diaz Galan näyttää mallia fysiikkavalmentaja Stjepan Likichille (oik), valmentaja Marcos Sierra Diazille ja valmentaja Mikko Isokankaalle.
Päävalmentaja Ismael Diaz Galan näyttää mallia fysiikkavalmentaja Stjepan Likichille (oik), valmentaja Marcos Sierra Diazille ja valmentaja Mikko Isokankaalle.Timo Sipola / Yle

Herculesin päävalmentaja Ismael Diaz Galan on valmentanut kymmeniä vuosia eritasoisia espanjalaisia ja portugalilaisia joukkueita, kuten esimerkiksi Malagaa. Valmentaja Marcos Sierra Diaz on ikäisekseen kokenut valmentaja. Hän on valmentanut eri sarjatasoilla kaikenikäisiä pelaajia.

Pablo Ortizin mielestä etenkin yhteistyön alkuvaiheessa on hyvä, että Herculeksessa on espanjalainen päävalmentaja.

– Sillä tavalla saamme parhaiten jalkautettua Alavésin valmennuskäytänteet ja -strategian Ouluun.

Suomalaisen ja espanjalaisen jalkapalloseuran yhteistyön myötä myös pohjoismaalaisille nuorille kyvyille avautuu uusi väylä kasvaa ammattilaiseksi. Peruskoulunsa päättäneet nuoret jalkapallolahjakkuudet voivat pelaamisen ohella jatkaa yhteistyökuviossa myös koulunkäyntiään Espanjassa.

Ensimmäiset oululaispelaajat lähtevät Espanjaan leirille näyttämään taitojaan jo tämän kauden jälkeen.

Oulusta teknologiaa

Alavés saa yhteistyössä muun muassa suomalaista urheiluteknologiaosaamista. Esimerkiksi oululainen Fox in the Box on kehittämässä Baskonia-Alavés Groupillesekä sen seuraverkostolle dataan perustuvan ratkaisun pelaajakehityksen seurantaan.

Urheilullisen yhteistyön ohella sopimussisältää yhteisyrityksen perustamisen Espanjaan. Tarkoituksena on jatkaa maailmanlaajuisen seuraverkoston kehittämistä ja rakentaa eri lajien pelaajille kehityspolku ruohonjuuritasolta maailman huipulle.

Haluamme luoda parhaan mahdollisen ympäristön tavoitteellisille pelaajille kehittyä.

Mikko Isokangas

Myös Herculeksen uudenlainen ajattelumalli urheiluseuran roolista yhteiskunnassa kiinnostaa Pohjois-Espanjassa. Hercules pyrkii toimimaan liiketoiminta-alustana, joka tarjoaa kansainvälisiä bisnesmahdollisuuksia seuran verkostossa oleville firmoille.

Baskonia-Alavés Groupin kaupallisen johtajan mukaan he näkevät liiketoiminnan ja jalkapallon samalla tavalla kuin Herculeksen johto.

– Herculesin verkostossa on useita jalkapalloon, teknologiaan ja hyvinvointiin liittyviä nuoria yrityksiä, joista me olemme hyvin kiinnostuneita. Voimme käyttää ja kehittää näitä teknologioita Baskonia-Alavés Groupin liiketoiminta-alustalla, Ortiz sanoo.

Afrikka-osaaminen kiinnostaa

Sopimuksen myötä Alavés pääsee myös paremmin kiinni Afrikan pelaajamarkkinoihin. Oululainen Marko Saranlinna on palkattu Alavésin Afrikan ja Pohjoismaiden kykyjenetsijäksi.

Yhteistyökuvioista sovittaessa Saranlinnan eurooppalaisittainkin vahvalla Nigerian kokemuksella oli merkitystä. Seuraa kiinnosti erikoisesti miehen 12 vuoden kokemus kykyjenetsinnästä Afrikassa.

Saranlinna on värvännyt lähinnä Nigeriasta ja Kamerunista satakunta länsiafrikkalaista pelaajaa. Yksi heistä on HJK:ssa nykyisin pelaava Faith Friday Obilor.

Eurooppalaisia kykyjenetsijöitä seuraamassa näytösottelua Lagosissa Nigeriassa.
Marko Saranlinna on etsinyt riippumattomana agenttina Afrikasta kehityskelpoisia pelaajia Eurooppaan jo kaksitoista vuotta. Nigerian Lagosissa näytösottelua seuraamassa (vas) Saranlinna, hänen vieressään Jukka Kuusisto ja hollantilainen Theo de Jong.Timo Sipola / Yle

Espanjalaisseuralla ei ole Pablo Ortizin mukaan ollut kykyjenetsijää sen kummemmin Afrikassa kuin Pohjoismaissakaan.

– Markon tietämys on meille hyvin arvokasta, koska hän tuntee nämä molemmat alueet.

Saranlinna itse näkee nimityksensä palkintona vuosikausien näkymättömästä työstä haasteellisissa oloissa. Häneen itseensä espanjalaisseuran taustat ja visiot ovat tehneet vaikutuksen.

Afrikkalaisia pelaajia Ouluun

Marko Saranlinnan avulla espanjalaisseuralla on tarkoitus saada ensimmäisen vuoden aikana pohjoismainen kykyjenetsintä kuosiin ja sen jälkeen katse on määrä suunnata Afrikkaan.

Ouluun on tulossa useampi afrikkalaispelaaja JS Herculesin järjestämään ammattijalkapalloilijan peruskoulutukseen. Siinä he saavat käytännön tietoa siitä, mitä harjoittelu Euroopassa on.

Nuorille jäsennetään, mitä heiltä eurooppalaisessa ammattimaisessa valmennuksessa edellytetään kentällä ja sen ulkopuolella.

Kyse on sellaisista asioista kuin pelitaktiikka, fyysinen treeni, ravinto, lepo ja itsestä huolehtiminen. Koulutuksen maksaa pelaajan kotiseura, manageri tai tuleva eurooppalainen seura.

Daniel Amokachi tuli JS Herculeksen valmentajaksi talvella 2016.
The Guardian kertoi talvella 2016 Ouluun kakkosdivisioonan joukkuetta valmentamaan tulleen Daniel Amokachin ajatuksista suomalaisesta jalkapallosta.Kuvakaappaus The Guardian -Lehdeltä

Oululaisseura on tehnyt erikoisia liikkuja ennenkin.

Kun nigerialainen jalkapallon olympiavoittaja Daniel Amokachi tuli Ouluun pari vuotta sitten valmentamaan JS Herculesta, kansainvälinen media kiinnostui suomalaisesta jalkapallosta.

Mediat kuten Guardian, Forbes, Champions League ja Fifa.com kävivät Oulussa tekemässä juttuja afrikkalaisen maailmantähden ja suositun valioliigapelaajan uusista edesottamuksista pohjoisessa.

Toiminta on kansainvälistä

Saranlinna kertoo etsivänsä henkisesti ja fyysisesti vahvoja, teknisesti monipuolisia pelaajia, jotka kykenevät pelaamaan erilaisilla pelijärjestelmillä. Käytännössä puhutaan nuorten maajoukkuetason pelaajista.

– Meillä on siellä todella hyvä akatemiajärjestelmä ja olosuhteet ovat ihan täydelliset nuoren pelaajan kehittyä ammattilaiseksi. Akatemiassa on hyvin koulutettua englanninkielistä henkilökuntaa, joten kielikään ei ole kynnys alkuvaiheessa.

Deportivo Alavesin kotikaupungissa Vitoria-Gasteizíssa on 220 000 asukasta ja 14200 hengen jalkapallokatsomo. Oulussa asukkaita on 202.000 ja Raatin kentälle mahtuu vajaat 4400 katsojaa. Herculeksen pelejä tosin käy pienemmällä Castrenin kentällä seuraamassa vain parisadan hengen yleisö.
Deportivo Alavesin kotikaupungissa Vitoria-Gasteizíssa on 220 000 asukasta ja 14200 hengen jalkapallokatsomo. Oulussa asukkaita on 202.000 ja Raatin kentälle mahtuu vajaat 4400 katsojaa. Herculeksen pelejä tosin käy pienemmällä Castrenin kentällä seuraamassa vain parisadan hengen yleisö.Timo Sipola/ Yle

Espanjalaisvalmentajien ohella Herculeksen organisaatiossa on myös suomalainen ammattivalmentaja Mikko Isokangas. Hän otti vuoden tauon perinteisemmästä seuratoiminnasta ja kokee päässeensä kehittämään omaa jalkapallotaitoaan eri lähtökohdista tulevien jalkapalloihmisten kanssa.

– Haluamme luoda parhaan mahdollisen ympäristön tavoitteellisille pelaajille kehittyä. Nämä kansainväliset verkostot antavat siihen hyvän mahdollisuuden.

Espanjan seurojen ja Herculeksen ohella Baskonia-Alavés Groupilla on seurayhteistyötä Kroatiassa ja Ranskassa. Yhtiön kaupallinen johtaja Pablo Ortiz kertoo, että tätä kautta myös pohjoismaista rekrytoitaville nuorille pelaajille voidaan tarjota eri tasoisia mahdollisuuksia uransa kehittämiseen.