Suomi on valmis taisteluihin Britannian luotsaamissa valmiusjoukoissa

Suomi osallistuu Britannian johtamiin JEF-valmiusjoukkoihin. Puolustusministeri Jussi Niinistö uskoo Britannian pysyvän sotilasvoimana Euroopassa brexitin jälkeenkin.

puolustuspolitiikka
Ruotsalaisia ja suomalaisia sotilaita Skövdessä marraskuussa 2010.
Ruotsalaiset ja suomalaiset sotilaat harjoittelevat yhdessä rauhanturvaamista Skövdessä marraskuussa 2010. Johan Kundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

LONTOO Puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoitti Lontoossa yhteisymmärryspöytäkirjan JEF-joukkojen pääsystä toimintavalmiuteen. Suomi osallistuu Britannian johtamiin valmiusjoukkoihin yhdessä seitsemän muun Pohjois-Euroopan maan kanssa.

Enimmillään kymmenentuhannen sotilaan osasto voi osallistua maailmalla taisteluihin ja humanitäärisiin operaatioihin sekä puolustaa toisiaan.

– On tärkeää, että Suomi voi harjoitella yhdessä JEF-maiden kanssa ja tarpeen vaatiessa olla operaatiossa yhdessä, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan näin kasvatetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitä, että meillä on yhteensopivat suorituskyvyt.

– Jos oikein todellinen tarve tulee ja Suomea täytyy puolustaa hyökkäykseltä, niin JEF-mailla on edellytykset osallistua tähän, jos he niin kansallisesti päättävät, puolustusministeri Niinistö muotoilee.

Hänen mukaansa ei ole kyse mistään puolustusliitosta, vaan kaikki tehdään aina kansallisen päätöksen perusteella.

Suomalaissotilaita Irakiin

Niinistön mukaan osapuolet ovat keskustelleet jo sotilaiden lähettämisestä koulutusoperaatioon Irakiin.

JEF-joukot (Joint expeditionary force) ovat Britannian aloitteesta koottu valmiusjoukko. Suomi liittyi Ruotsin kanssa mukaan viime vuonna, kun lakimuutos mahdollisti Suomelle avun antamisen ja vastaanottamisen kriiseissä perinteisen kriisinhallinnan ulkopuolella.

JEF-yhteistyöhön kuuluvat myös Tanska, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Hollanti.

Joukkojen toimintavalmius virallistettiin allekirjoitusseremonialla Buckinghamin kuninkaallisen palatsin naapurustossa sijaitsevassa prameassa Lancaster Housessa, jonka rokokoo-tyyli ja maalausten täyteiset salit ovat tulleet tutuiksi muun muassa Netflixin The Crown -sarjassa.

Britannian puolustusministeri Gavin Williamson totesi, että maailman muuttuminen ajaa samanmielisiä kumppaneita yhteen.

– Maailmasta on tulossa yhä turvattomampi paikka. Tällä yhteistyöllä kasvatamme kykyjämme selviytyä uhista. Yhä synkempinä aikoina pystymme selviytymään vaaroista ja taistelemaan oikeuden puolesta, Williamson sanoi seremoniassa.

JEF sopimuksen allekirjoitus Lontoossa.
Kirsi Crowley / Yle

Brexit-Britannia solmii uusia puolustuskumppanuuksia

Britannialle JEF on yksi uusista yhteistyötavoista Brexitin jälkeisessä Euroopassa.

Britannian EU-ero lohkaisisi ison palan unionin puolustuskapasiteetista, mikä on huolestuttanut paitsi Britanniaa myös muita maita. Britannia on Ranskan ohella EU:n suurin sotilasmahti.

Hollannin puolustusministeri Ank Bijleveld sanoi olevansa huolissaan Britannian lähdöstä EU:sta, mutta tyytyväinen JEF-yhteistyöstä.

– Olemme huolissamme, mutta työskentelemme hyvin yhdessä Britannian kanssa. On hyvä, että meillä on joustava joukko. Ja Britannialla on suuri armeija, Bijleveld sanoi.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier on väläyttänyt aiemmin turvallisuusyhteistyön vähentämistä Brexitin takia.

Hän sanoi kesäkuussa Wienissä, että Britannia voisi joutua eroamaan muun muassa EU:n turvallisuustietokannasta. Se ei voisi myöskään johtaa Euroopan poliisivirastoa Europolia.

Niinistö: Britannian lähtö olisi lommo Euroopan turvallisuudelle

Puolustusministeri Jussi Niinistö näkee, että Barnier hakee uhkailulla neuvotteluasemia. Hän uskoo, että Britannia jatkaa vahvana turvallisuusvaikuttajana Euroopassa, vaikka maa eroaisi Euroopan unionista.

– Iso-Britannia on Euroopan vahvin sotilaallinen toimija. Totta kai kun tämä maa poistuu EU-puolustusyhteistyöstä, kyllä se oman lommonsa aiheuttaa, Niinistö arvioi.

Hän uskoo, että Britannia jatkaa aktiivisena Naton jäsenenä, mutta suuntaa selkeästi kiinnostusta Brexitin tapahtuessa alueelliseen yhteistyöhön sekä kahdenväliseen yhteistyöhön

Hän huomauttaa, että Britannia on aina ollut itsenäinen sotilaallinen toimija, eikä se ole ollut kiinnostunut kehittämään EU:n puolustusyhteistyötä.

Britannia mukana myös Ranskan hankkeessa

Britannia allekirjoitti tällä viikolla myös yhdeksän EU-maan kanssa sopimuksen eurooppalaisista sotilasjoukoista.

Ranskan aloitteesta perustetut European Intervention Initiative eli EII-joukot toimivat EU:n puolustusyhteistyön ulkopuolella, joten Britannia pysyy mukana EU-eron jälkeen.

Britannian asevoimien komentaja kenraali Nicholas Carter vakuuttaa myös, että Britannia ei väisty Euroopan puolustuksesta.

– Britannia on ollut sitoutunut Euroopan turvallisuuteen jo kauan ennen liittymistään Euroopan unioniin. En näe, että sitoutumisemme muuttuu, tapahtuupa mitä tahansa, Carter sanoi.

Carterin mukaan JEF-yhteistyö lisää maan sotilaallista yhteistyötä.

rauhanturvaaja
Risto Tuominen / Puolustusvoimat

Ei turvatakuita, mutta nostaa kynnystä hyökätä

JEF-yhteistyö voi puolestaan tuoda Suomea lähemmäs Nato-operaatioita. JEF-joukoissa on mukana myös NATO-maita. Niinistön mukaan yhteistyö ei kuitenkaan paikkaa Nato-jäsenyyttä.

– Ei tämän tyyppinen toiminta turvatakuita tuo. Osaltaan se parantaa Suomen puolustuskykyä, kun harjoittelemme, suunnittelemme ja olemme operaatiossa yhdessä, Niinistö sanoo.

Niinistö arvioi, että yhteistyö lisää kykyä ennaltaehkäisyyn.

– Se nostaa kynnystä uhata, saati hyökätä Suomeen, Niinistö sanoo.

JEF-joukoissa jokainen maa voi päättää osallistumisestaan voimavarojensa ja tavoitteidensa mukaan. Operaatioon voidaan käyttää tarvittaessa mitä tahansa puolustusvoimien voimavaroja.

Niinistö kehuu, että tällaiset joukot voidaan saada liikkeelle ketterämmin kuin esimerkiksi EU:n taistelujoukot, joita ei ole vielä koskaan lähetetty taisteluihin.