Järjestö: Venäjän ilmaiskut surmasivat 22 siviiliä Syyriassa – hallitus etenee Lounais-Syyrian kapinallisalueilla

YK:n mukaan ainakin 45 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa pommitusten ja taistelujen takia.

Ilmahyökkäys
Savu nousee Daraan alueella.
Syyrian hallitusta tukevien joukkojen ilmaiskut moukaroivat kapinallisia Daraan alueella torstaina.Mohamad Abazeed / AFP

Syyrian hallitusta tukevan Venäjän ilmaiskut ovat surmanneet 22 siviiliä torstaina Lounais-Syyriassa, oppositiomyönteinen tarkkailijajärjestö Syrian Observatory of Human Rights sanoi. Suurin osa uhreista sai surmansa Al-Mseifran kaupungissa.

– Yksi iskuista osui kellariin, josta ihmiset olivat hakeneet suojaa. 17 ihmistä kuoli, ja heistä viisi oli lapsia, järjestö kertoi.

Venäjä tukee ilmaiskuillaan Syyrian hallitusta, jonka joukot ovat edenneet jo viikon ajan Lounais-Syyriassa Daraan alueella. Tarkkailijajärjestön mukaan hallituksen ja sen tukijoiden ilmaiskuissa ja pommituksissa on kuollut yhteensä lähes sata siviiliä.

YK on joutunut pysäyttämään Jordaniasta lähtevät avustuskuljetuksensa runsaiden ilmaiskujen takia. YK kertoo myös, että ainakin 45 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa pommitusten ja hyökkäyksen takia.

Syyrian hallitus on hyökännyt liittolaisineen alueelle, vaikka Yhdysvallat, Venäjä ja Jordania sopivat viime vuonna sen jättämisestä taistelujen ulkopuolelle. Kapinallisjoukot ovatkin arvostelleet Yhdysvaltoja, joka ei ole puuttunut hyökkäykseen.

Keskiviikkona Yhdysvallat, Britannia ja Ranska kuitenkin tuomitsivat Venäjän pommitukset YK:n utrvallisuusneuvostossa.

Kapinalliset hallitsevat Syyrian lounaisosissa alueita Jordanian rajan ja Israelin miehittämien Golanin kukkuloiden tuntumassa. Heillä on hallussaan myös Daraan kaupungin eteläosa. Taisteluja on käyty viime päivinä sekä kaupungissa että sitä ympäröivällä maaseudulla.

Lähteet: AFP, Reuters, AP