Sote-uudistuksen venyminen aiheuttaa henkilöstössä epävarmuutta – ”Väki on kauhuissaan, jatkuvatko työt”

Työntekijöitä edustavat liitot JHL, Super ja Tehy sanovat, että epävarmuus väsyttää hoitohenkilökuntaa.

sote-uudistus
Lääkäri kuuntelee potilaan keuhkoja.
Jouni Immonen / Yle

Sote-uudistuksen venyminen ei ole pelkästään hallituksen sisäinen asia. Tämän kuvan saa, kun kuuntelee työntekijäliittoja sote-uudistuksesta.

Sosiaali- ja hoitohenkilökuntaa edustavat Tehy, Super ja JHL sanovat, että epävarmuus tulevaisuudesta väsyttää työntekijöitä.

– Jatkuva epätietoisuus siitä, millainen sote-uudistus saadaan aikaiseksi, ihmetyttää henkilökuntaa. Meidän väki on ollut kauhuissaan siitä, jatkuvatko työt vai eivät. Se on vaikuttanut jaksamiseen selvästi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

–Pitkään jatkuneen epävarmuuden vuoksi on varmasti jonkinlaista turnausväsymystä. Toisaalta tässä uudistetaan rakenteita ja arki työpaikoilla rullaa entiseen tapaan, vaikkakin niukoin resurssein. Kunnat ovat nyt odottavalla kannalla ja pitävät rahapussin nyörit tiukalla, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Puheenjohtajien yhteinen huolenaihe liittyy palveluiden ulkoistukseen. Palveluiden järjestäjät ovat pitkään siirtäneet palveluiden tuottamista yritysten käsiin.

Toisaalta sote-uudistus on pistänyt vauhtia ulkoistuksiin osassa maata. Puhutuin esimerkki löytyy Meri-Lapista, jossa pelko palveluiden katoamisesta ajoi kunnat ulkoistamaan Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut.

– Nyt on nähty se, että kun jotakin ulkoistetaan, niin muutaman viikon kuluttua alkavat yt-neuvottelut. Jostakin firman on saatava voittonsa ja se joku on aina henkilöstö, Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

­– Ulkoistukset lisääntyvät erittäin todennäköisesti ja tämä varmasti pelottaa henkilöstöä. Tiedossamme on jo nyt, että yksityiset palveluntuottajat ovat käynnistäneet yt-neuvotteluja ja vähentäneet työvoimaa melko pian liikkeen luovutuksen jälkeen, Tehyn Rytkönen sanoo.

Huoli koskee suurta työntekijäjoukkoa. Kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyy maakunnille yhteensä 215 000 työntekijää. Heistä noin 200 000 työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Parlamentaarinen valmistelu

Sote-uudistusta on valmisteltu useita hallituskausia ja kaava on tuttu. Hallitusten aika loppuu neljässä vuodessa kesken ja seuraava hallitus pyyhkii edellisen kauden valmisteluasiakirjoilla pöytää.

Tehy toteuttaisi sote-uudistuksen parlamentaarisesti eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Näin neljä vuotta kestävä hallituskausi ei olisi este uudistuksen valmistelulle.

– Tehy on kannattanut pitkään sitä, että näin isot muutokset pitäisi valmistella pitkäjänteisesti ja parlamentaarisesti, koska yksi vaalikausi on auttamatta liian lyhyt aika viedä tämän mittakaavan muutos läpi, Rytkönen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimeenpano venyy myös seuraavalle hallituskaudelle. Uuden aikataulun mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnille vuonna 2021 ja valinnanvapaus astuu voimaan 2023.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään puolestaan huhtikuussa 2019. Siitä, mitä seuraava hallitus tekee Sipilän hallituksen sote-uudistukselle, ei kenelläkään ole tietoa.

Maailman tehokkain järjestelmä

Tiedelehti The Lancet julkaisi keskiviikkona tutkimusartikkelin, jonka mukaan suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman laadukkainta ja kustannustehokkainta.

Vaikka suomalainen järjestelmä on hyvällä tolalla, työntekijöiden edustajat näkevät siinä korjaamisen varaa.

– Perusterveydenhuollon saatavuudessa on ollut vaikeuksia kansalaisten näkökulmasta. Näkisin, että sitä pitäisi kehittää, eikä koko pakkaa pitäisi laittaa sekaisin, JHL:n Niemi-Laine sanoo.

– Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eli terveyserojen kaventaminen, palveluiden saatavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen ja kustannusten hillintä kuvaavat hyvin ongelmakohtiamme. Nyt tuntuu siltä, että olemme luisuneet tavoitteista kauas, Tehyn Rytkönen sanoo.

Korjaus klo 13.45: Kuntiin siirtyvä työntekijämäärä on 215 000, ei 420 000.

Katso myös:

Analyysi: Yllätys, yllätys – vaikka sotea on säädetty lähes 10 vuotta vuotta, uudistus ei ole menossa romukoppaan

Ymmärrätkö mitä sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä