1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Kuivan kesän vuoksi lisärahaa metsäpalovalvontalentoihin

Metsäpalovalvontalentojen kustannukset kasvaneet kuivan alkukesän vuoksi.

Metsäpalot
Kaustisen Lähdenevan turvepalo alkuvaiheessaan palovalvontalentokoneesta kuvattuna.
Kaustisen Lähdenevan turvepalo alkuvaiheessaan palovalvontalentokoneesta kuvattuna.Jyri Jäntti / Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos

Hallituksen raha-asiainvaliokunta myönsi keskiviikkona metsäpalovalvontalentojen kustannusten kattamiseen 3,5 miljoonan euron lisämäärärahan tälle vuodelle. Metsäpalovalvontalentoihin kohdistuneet kustannukset ovat olleet kuivan alkukesän vuoksi jo yli miljoona euroa tähän mennessä. Viiden viime vuoden aikana kokonaiskustannukset ovat olleet keskimäärin 260 000 euroa vuodessa.

Lisämäärärahaa tarvitaan, koska pelastuslaissa määriteltyjen metsäpalojen tähystystoiminnan ja sen valmiuden ylläpidon kustannusten nousu on ollut melkoisen suurta poikkeuksellisten sääolojen vuoksi touko- ja kesäkuussa.

Metsäpalojen tähystystoiminnasta aiheutuvien kustannusten arvioidaan nousevan 4,1 miljoonaan euroon tämän vuoden aikana, jos sää jatkuu yhtä kuivana koko kesän. Tässä tapauksessa määrärahatarve olisi 3,5 miljoonaa euroa suurempi kuin talousarvioesityksessä oli esitetty.

Paikalliset lentokerhot suorittavat palolentoja Suomessa. Tätä toimintaa tehdään yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa. Suomen lentopelastuseura (SLPS) antaa koulutusta palolentojen miehistölle. Lentopelastuseura on valtakunnallinen , viranomaisten avuksi luotu vapaaehtoinen etsintä- ja valvontalennon kattojärjestö.

Metsäpalojen sammutustyössä voi olla mukana myös Rajavartiolaitoksen ja Maavoimien helikopterikalustoa.

Lähteet: Lentoposti, Valtioneuvoston raha-asiainvalionkunta