Hyppää sisältöön

EU-maat pääsivät sopuun – Välimeren rannalle perustetaan siirtolaisten keskuksia

Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että EU-maista Italiaan ja Espanjaan perustetaan keskuksia.

Poliisi tarkasti Välimereltä pelastetun siirtolaisen vaatteita Pozzallon satamassa Sisiliassa 19. kesäkuuta. Kuva: Giovanni Isolino / AFP

EU-johtajat pääsivät sopuun yhteisestä turvapaikkalinjasta maratoniksi venyneessä huippukokouksessa Brysselissä perjantaina.

Reutersin tietojen mukaan keskuksia tulee EU-maihin sekä EU:n ulkopuolelle. Sipilän mukaan EU-maihin perustettavien keskusten paikkaa ei ole vielä päätetty.

– Ensisijaisesti esimerkiksi Italia ja Espanja, mutta tietysti vielä paljon yksityiskohtia on auki. Nyt on annettu suuntaviivat, joilla päästään eteenpäin, kertoi Sipilä kokouksen jälkeen.

Turvapaikkaan oikeutetut ihmiset siirrettäisiin keskuksista EU-maihin jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen perustuen. Muut palautettaisiin suoraan keskuksista.

Kokouksessa sovittiin myös, että Libyaa ja Turkkia tuetaan turvapaikkakysymyksessä. Turkille päätettiin myöntää toinen osa kolmen miljardin euron rahaerästä osana aiemmin sovittua sopimusta.

Afrikassa oleville siirtolaisiin liittyville projekteille EU aikoo laittaa rahaa 500 miljoonaa. Rahat suunnataan Marokolle sekä muille Pohjois-Afrikan maille.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan EU-johtajien aikaansaama sopu antaa positiivisen signaalin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), EU-maat ovat päässeet sopuun maahanmuuttokysymyksistä.

Diplomaattilähde kertoi aiemmin, että viime metreillä joukko EU-maita vaati lisää vakuutteluita siitä, että vastuuta turvapaikanhakijoista jaetaan vapaaehtoiselta pohjalta.

Vakuutteluita tarvitsivat lähteen mukaan muutkin kuin tiukinta linjaa ajavat Visegrad-ryhmän maat eli Puola, Tshekki, Unkari ja Slovakia.

Kokouksessa päätettiin myös jatkaa EU:n Venäjän-vastaisia talouspakotteita puolella vuodella.

Päivitetty 6:59: Otsikkoa, keskuksia perustetaan Välimeren rannoille, ei vain EU-maihin Välimeren rannoilla. Täydennetty Sipilän kommentti.

Lue myös:

.
.